Στο The Foodies
μοιραζόμαστε
το πάθος
για υγιεινή
διατροφή,
vegan συνταγές,
μικρά μυστικά
ευεξίας
και πολλά ακόμα
για μια ζωή
γεμάτη γεύση

NEA
christmas-table-settings-4154889_hero_3240-2568b3c4f65048a6b3ea357496c4edd4

Το βίγκαν μενού του γιορτινού τραπεζιού!

Βρισκόμαστε στο κατώφλι των Χριστουγέννων. Οι ετοιμασίες για να να υποδεχτούμε την αυριανή ημέρα έχουν ήδη ξεκινήσει. Το σπίτι έχει ντυθεί από καιρό στα γιορτινά του και η κουζίνα έχει ήδη ξεκινήσει να μοσχομυρίζει παραδοσιακά γλυκίσματα που βγαίνουν απ’ τον φούρνο. Η αυριανή ημέρα είναι μεγάλη! Πολλοί από εμάς την περιμένουμε πώς κι πώς κάθε χρόνο για να καλωσορίσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα κι να περάσουμε υπέροχα μαζί τους. Με τι θα γεμίσουμε όμως αύριο το γιορτινό τραπέζι; Αν κι εσείς δεν θέλετε να φτιάξετε για άλλη μια χρονιά τα ίδια πιάτα ή αν έχετε ξεμείνει από ιδέες, ακολουθεί ένα ολοκληρωμένο βίγκαν γιορτινό μενού, που θα σας λύσει τα χέρια!

Πρώτο πιάτο δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από μια ζεστή σούπα!

Σούπα με μπρόκολο και γλυκοπατάτα

Εκτέλεση:
1. Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, αδειάζουμε μέσα το ζωμό λαχανικών και τον αφήνουμε να πάρει μία βράση.
2. Αμέσως μετά, ρίχνουμε μέσα το μπρόκολο και το βράζουμε για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
3. Έπειτα, αφαιρούμε το μπρόκολο με μία τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ με νερό και πάγο. Το ζωμό, στον οποίο βράσαμε το μπρόκολο, τον κρατάμε στην άκρη.
4. Στη συνέχεια, τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Μόλις κάψει, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, τις γλυκοπατάτες και τις σοτάρουμε, μέχρι να μαλακώσουν.
5. Κατόπιν, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμα.
6. Ύστερα, αδειάζουμε στην κατσαρόλα το ζωμό που κρατήσαμε και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες.
7. Αμέσως μετά, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το μπρόκολο, αλατοπιπερώνουμε και πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ (ή σε δόσεις στο multi).
8. Τέλος, σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με λίγα κόκκινα φασόλια από πάνω.

 

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει απ’ το τραπέζι μια γιορτινή σαλάτα!

Σαλάτα με ρόδι, σταφίδες και καρύδια

Εκτέλεση:
1. Αδειάζουμε όλα τα υλικά για τη βινεγκρέτ σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
2. Κατόπιν, σε ένα μεγάλο μπολ που θα σερβίρουμε αδειάζουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα, εκτός από το ψωμί, ρίχνουμε μέσα και τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας φορώντας γάντια μιας χρήσης.
3. Τέλος, σερβίρουμε τη σαλάτα μαζί με τα ψωμάκια.

 

Για κυρίως πιάτο σας έχουμε κάτι πρωτότυπο!

Vegan Wellington

Εκτέλεση:
1. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί βάζουμε λίγο λάδι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια, τη γλυκοπατάτα, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Μόλις ετοιμαστούν, τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
2. Προσθέτουμε στο μπολ την κινόα, το παντζάρι, τον κόλιανδρο, , το αλεύρι και αλατοπιπερώνουμε εκ νέου. Ζυμώνουμε με τα χέρια φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να γίνει ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Πασπαλίζουμε με λίγο έξτρα αλεύρι και μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει.
3. Για το ντιξέλ μανιταριών : Τοποθετούμε τα μανιτάρια στο multi και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν μία πάστα. Μεταφέρουμε την πάστα σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
4. Βάζουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, την πάστα μανιταριών και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια μειώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και αφήνουμε όλα τα υλικά να μαγειρευτούν, μέχρι να αποβάλλουν τα μανιτάρια όλα τους τα υγρά. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μόλις το ντιξέλ είναι έτοιμο, προσθέτουμε την κρέμα καρύδας, ανακατεύουμε καλά, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε το ντιξέλ να κρυώσει.
5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα. Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά από το να κρυώσει το ντίξελ, χωρίζουμε το μείγμα στα 2 και δημιουργούμε στον πάγκο εργασίας ένα μπαστούνι διαμέτρου 25 εκ., το τοποθετούμε σε ένα πιάτο και κάνουμε την ίδια διαδικασία και για το άλλο μισό.
6. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, το αφήνουμε να ζεσταθεί, μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και θωρακίζουμε καλά από όλες τις πλευρές. Το βάζουμε σε ένα ταψί του φούρνου και ψήνουμε για 30 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
7. Σύνθεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα. Αλείφουμε τα 2 κομμάτια με μουστάρδα, παίρνουμε τη σφολιάτα, την αλευρώνουμε ελάχιστα και από τις 2 πλευρές και με την βοήθεια του πλάστη, ανοίγουμε ελαφρώς το φύλλο πάνω στον πάγκο εργασίας.
8. Κόβουμε την σφολιάτα λίγο πιο πάνω από τη μέση, απλώνουμε λίγο ντιξέλ μανιταριών και κρατάμε στην άκρη το μικρότερο κομμάτι.
9. Μεταφέρουμε το 1 κομμάτι, πάνω στο μεγαλύτερο φύλλο σφολιάτας και το τυλίγουμε μέχρι να καλυφθεί εντελώς. Παίρνουμε ένα ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα, μεταφέρουμε προσεκτικά το wellington στο ταψί με την πλευρά της ένωσης προς τα κάτω, χαράζουμε λίγο με ένα ίσιο μαχαίρι και έπειτα αλείφουμε με λίγο γάλα καρύδας.
10. Κόβουμε από πάνω λωρίδες από την υπόλοιπη σφολιάτα που κρατήσαμε και στολίζουμε από πάνω. Αλείφουμε ξανά από πάνω και κάνουμε την ίδια διαδικασία και για το άλλο κομμάτι.
11. Ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η σφολιάτα, αποσύρουμε και σερβίρουμε.

 

Και φυσικά κάθε ολοκληρωμένο γεύμα πρέπει να τελειώνει με το γλυκό του!

Τάρτα σοκολάτας με φουντούκια

Εκτέλεση:
1. Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ αδειάζουμε το αλεύρι αμυγδάλου, το maple syrup, την καρύδα, το λάδι καρύδας και τα ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας φορώντας γάντια μιας χρήσης.
2. Έπειτα, παίρνουμε μία στρογγυλή φόρμα για τάρτες διαμέτρου 25εκ., την στρώνουμε με λαδόκολλα, τη λαδώνουμε και απλώνουμε πάνω της την παραπάνω ζύμη που κάναμε δημιουργώντας τοιχώματα γύρω-γύρω.
3. Κατόπιν, ψήνουμε τη ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 12-15 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη, αφήνουμε τη ζύμη σε δροσερό μέρος.
4. Για τη γέμιση: Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα, το γάλα καρύδας, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα.
5. Ύστερα, αδειάζουμε τη γέμιση στην τάρτα και μεταφέρουμε την τελευταία στο ψυγείο για 2 ώρες.
6. Τέλος, αφαιρούμε την τάρτα από το ψυγείο, τη στολίζουμε με την τριμμένη καρύδα, τα φουντούκια, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία με τις συνταγές!
Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά!

 

Ευχαριστούμε τον σεφ Γίωργο Τσούλη για τις συνταγές.

Περισσότερα νέα