UGEIA_DIATROFI
TROFES_DERMA

Τροφές για ένα υγιές και νεανικό δέρμα

Όσο περνάνε τα χρόνια και βλέπουμε τις πρώτες ρυτίδες να κάνουν την εμφάνισή τους στο πρόσωπό μας, αναπολούμε το σφριγηλό, λαμπερό και φρέσκο δέρμα των νεανικών μας χρόνων.                              

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί επιδιώκουν να πάνε κόντρα στο χρόνο και να παλέψουν με τη φύση… Μπορεί, όμως, πραγματικά ένας άνθρωπος να μείνει για πάντα νέος;

Αυτό δεν μπορεί να συμβεί ούτε στη φαντασία μας (όπως περιγράφει ο Όσκαρ Γουάιλντ στο «Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι»), ούτε με τη χρήση αισθητικών επεμβάσεων!

Το μόνο που έχει νόημα πραγματικά να κάνουμε είναι το να επιβραδύνουμε το γήρας του δέρματός μας μέσα από κάποιες εύκολες αλλαγές στη διατροφή μας.

  • Ένα πρώτο πρόβλημα που συναντάμε συχνά είναι η αφυδάτωση της επιδερμίδας μας λόγω της έλλειψης νερού. Όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό το δέρμα ξηραίνεται και χάνει τη λάμψη και τη σφριγηλότητά του.
  • Ακόμα, η «κακή» διατροφή, η διατροφή δηλαδή που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά από το κρέας, τα αλλαντικά, τα λιπαρά τυριά αλλά και τα τηγανητά, οδηγεί σε ταχύτερη γήρανση του δέρματος.
  • Επιπλέον, η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων που συχνά προκαλούν δυσκοιλιότητα και γενικά μειωμένη κινητικότητα του εντέρου, μπορεί να οδηγήσει σε ευαισθησία στο δέρμα, αλλεργίες, εξανθήματα και ξηρότητα. Τέτοιες τροφές είναι τα επεξεργασμένα δημητριακά, το λευκό ρύζι, τα ψητά κρέατα, όπως επίσης και τα αναψυκτικά.
  • Τέλος, πρέπει να αποφεύγουμε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αλάτι και ζάχαρη.

Ποια είναι όμως τα τρόφιμα που πρέπει να επιδιώκουμε να καταναλώνουμε ώστε να έχουμε ένα σφριγηλό δέρμα;

  • Η βιταμίνη C που περιέχεται σε φρούτα και λαχανικά, ενισχύει την αύξηση του κολλαγόνου του δέρματος δίνοντας αίσθηση νεανικότητας. Επίσης περιορίζει τις φλεγμονές και τους ερεθισμούς.
  • Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στην καλή υγεία του δέρματος. Για παράδειγμα, η μαγιά της μπύρας είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με αποτέλεσμα να βελτιώνει και να αντιμετωπίζει την ακμή και τα μαύρα στίγματα.
  • Η βιταμίνη Ε συμβάλλει καταλυτικά στην υγεία του δέρματος. Για την πρόσληψή της μπορούμε να βάζουμε καθημερινά στο φαγητό μας ωμό ελαιόλαδο. Ακόμα, πλούσιοι σε βιταμίνη Ε είναι οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, η καρύδα, όπως επίσης και το λάδι της. Τέλος, μην ξεχνάμε το αβοκάντο από τις σαλάτες μας!
  • Το πυρίτιο που περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα κυρίως στα αγγουράκια ανανεώνει τα κύτταρα της επιδερμίδας μας.
  • Τα ω-3 λιπαρά οξέα δρουν ευεργετικά για την υγεία του δέρματος.
  • Το σελήνιο ενισχύει την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Πλούσιες φυτικές πηγές σεληνίου είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής άλεσης, αλλά και η μαγιά μπύρας.
  • Ο ψευδάργυρος προλαμβάνει τα εκζέματα και παρεμποδίζει την απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας από την επιδερμίδα. Για αυτό το λόγο δεν πρέπει να αμελούμε να καταναλώνουμε κολοκυθόσπορους, σουσάμι, λιναρόσπορους και ηλιόσπορους.
  • Το Β-καροτένιο είναι νούμερο ένα αναφορικά με την παρεμπόδιση των βλαβερών επιδράσεων της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα. Λέγεται και προβιταμίνη Α, αφού μετατρέπεται σε βιταμίνη Α όταν αλληλεπιδρά με την βιταμίνη C, τον ψευδάργυρο και την βιταμίνη Ε. Πλούσιες φυτικές πηγές β-καροτενίου είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν έντονο κίτρινο -πορτοκαλί χρώμα όπως τα καρότα, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και η κίτρινη κολοκύθα.
  • Ακόμα, μπορούμε να καταναλώνουμε αλόη για την καλή ενυδάτωση και φρεσκάδα της επιδερμίδας μας.

Τέλος δεν ξεχνάμε να αποφεύγουμε το τσιγάρο, την κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών, την έλλειψη ύπνου, τους τοξικούς ανθρώπους, την καθημερινή μελαγχολία αλλά και το στρες.

Λέμε «ναι» στην αθλητική δραστηριότητα, το χιούμορ, τη θετική σκέψη και το χαμόγελο!

 

Ευτυχία Γαλανάκου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Χημικός Α.Π.Θ.

“Τα οφέλη της vegan διατροφής δεν βασίζονται μόνο στην αποκλειστική κατανάλωση φυτικών τροφών αλλά στο σωστό συνδυασμό τους και στη βιολογική επιλογή της πρώτης ύλης.”

Η Ευτυχία Γαλανάκου είναι Χημικός, απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, απόφοιτη του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.ΤΕΙ.Θ). Είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π και Εκπαιδεύτρια του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), για το Προσωπικό Επιχειρήσεων Τροφίμων. Εισηγήτρια σεμιναρίων του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) του Υπουργείου Παιδείας και καθηγήτρια μαθημάτων διατροφής και χημείας στα σχολεία και σε σχολεία ειδικής αγωγής. Από το 2002 διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στο Χολαργό και είναι εξωτερικός συνεργάτης της εταιρίας AIDPLUSCARE (APC) παρέχοντας διατροφολογική υποστήριξη σε ασθενείς με διαβήτη. Από το 2006 προσφέρει εθελοντικά τις διατροφολογικές υπηρεσίες της στα δημοτικά ιατρεία του δήμου Παπάγου-Χολαργού. Αρθογραφεί σε εφημερίδες, περιοδικά και στον ηλεκτρονικό τύπο.

Περισσότερα νέα