Στο The Foodies
μοιραζόμαστε
το πάθος
για υγιεινή
διατροφή,
vegan συνταγές,
μικρά μυστικά
ευεξίας
και πολλά ακόμα
για μια ζωή
γεμάτη γεύση

NEA
VROSIMA_LOULOUDIA3

Βάλε τα λουλούδια… στο πιάτο σου!

Εσείς γνωρίζατε ότι υπάρχουν λουλούδια που τρώγονται; Κι όμως, είναι αλήθεια! Τα βρώσιμα λουλούδια αποτελούν τον πιο εύκολο και όμορφο τρόπο να στολίσουμε με χρώματα τα πιάτα μας, να εμπλουτίσουμε με γεύση τα κοκτέιλ μας και να δώσουμε επιπλέον θρεπτικά συστατικά στις σαλάτες και τα γλυκά μας! Προσοχή, όμως: μην ξεχνάμε ότι, πέρα από τα λουλούδια που είναι ασφαλή για κατανάλωση από τον άνθρωπο, υπάρχουν και πολλά ακόμη που είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, γι’ αυτό πρέπει πάντοτε να γνωρίζουμε καλά αν είναι βρώσιμο ή όχι το άνθος ενός φυτού πριν αποφασίσουμε να το χρησιμοποιήσουμε για τη μαγειρική μας! Ακόμη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι συμβατικές καλλιέργειες λουλουδιών ψεκάζονται με φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα, και γι’ αυτό θα πρέπει ιδανικά να επιλέγουμε είτε άνθη που βρίσκουμε άγρια στη φύση, είτε, ακόμη καλύτερα, λουλούδια βιολογικής καλλιέργειας. Τέλος, μπορούμε πάντοτε να φυτέψουμε στον κήπο, την αυλή, ή ακόμα και το μπαλκόνι μας μικρά και μεγάλα λουλούδια που είναι γεμάτα χρώματα, αρώματα και θρεπτικά συστατικά, ιδανικά για να εμπλουτίσουμε τις αγαπημένες μας συνταγές. Αγαπημένα βρώσιμα λουλούδια που μπορούμε να φυτέψουμε αυτή την άνοιξη είναι η καλέντουλα, ο πανσές αλλά και ο ήλιος.

Τρόπος προετοιμασίας:

Είτε είναι βιολογικής καλλιέργειας, είτε όχι, όλα τα λουλούδια πρέπει να πλένονται καλά πριν από την κατανάλωση, καθώς μπορεί να υπάρχουν έντομα μέσα τους. Η ιδανική ώρα για να συλλέξετε τα λουλούδια από το μπαλκόνι ή την αυλή σας είναι το πρωί, αφού τότε έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό. Αν δεν θέλετε να τα καταναλώσετε άμεσα, μπορείτε να τα τυλίξετε μέσα σε μία νωπή χαρτοπετσέτα την οποία στη συνέχεια θα κλείσετε σε σφραγισμένο δοχείο μέσα στο ψυγείο. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να διατηρήσετε τα βρώσιμα λουλούδια για έως και μία εβδομάδα. Αν τα λουλούδια, όμως, έχουν μαραθεί, μην ανησυχείτε! Μπορούν εύκολα να αναζωογονηθούν αν τα ρίξετε σε παγωμένο νερό για λίγα λεπτά. Πριν την κατανάλωση, αφαιρέστε τους στήμονες και τον ύπερο. Ακόμα, μην ξεχνάτε ότι η γύρη είναι αλλεργιογόνος για αρκετά άτομα, ενώ παράλληλα η έντονη γεύση της μπορεί να καλύψει τη λεπτή γεύση των πετάλων. Εξαίρεση στον κανόνα αυτόν, αποτελούν ορισμένα άνθη που μπορούμε να τα καταναλώνουμε ολόκληρα, όπως είναι οι βιόλες, οι πανσέδες, το αγιόκλημα ή το τριφύλλι.

Δέκα αγαπημένα βρώσιμα λουλούδια:

Άνθη μηλιάς

Φροντίστε να καταναλώνετε μόνο άνθη δέντρων που δεν έχουν ψεκαστεί. Τα άνθη της μηλιάς έχουν λεπτή γεύση και άρωμα και ταιριάζουν απόλυτα σε φρέσκες φρουτοσαλάτες. Χρησιμοποιήστε τα με μέτρο, καθώς τα συγκεκριμένα λουλούδια είναι σε πολύ μικρό βαθμό δηλητηριώδη.

Βασιλικός 

Οι περισσότεροι καλλιεργητές κόβουν τα φύλλα του βασιλικού πριν το φυτό ανθίσει. Μετά την ανθοφορία, τα φύλλα του φυτού αλλάζουν και γίνονται λιγότερο ελκυστικά, ενώ τα άνθη αποκτούν από λευκό μέχρι μωβ χρώμα. Ολόκληρα τα άνθη του βασιλικού είναι βρώσιμα και ταιριάζουν τέλεια πασπαλισμένα πάνω σε φρέσκιες μακαρονάδες.

Μπιγκόνια

Τα άνθη της μπιγκόνιας (ή βιγόνιας) είναι βρώσιμα και έχουν μία ελαφρά πικρή έως έντονη γεύση εσπεριδοειδών. Τα λουλούδια αυτά περιέχουν ένα ποσοστό οξαλικού οξέος, με αποτέλεσμα να πρέπει να αποφεύγονται από τα άτομα που πάσχουν από νεφρολιθίαση, ουρική αρθρίτιδα ή ρευματισμούς.

 

Καλέντουλα

Τα πέταλα των λουλουδιών της καλέντουλα είναι βρώσιμα και έχουν μία γεύση που μπορεί να είναι από πιπεράτη μέχρι αρκετά πικρή. Η καλέντουλα μπορεί να τους δώσει ένα όμορφο κίτρινο, χρυσαφί ή πορτοκαλί χρώμα στις σούπες και τις σαλάτες μας.

 

Χαμομήλι

Τα άνθη του χαμομηλιού μπορούν να καταναλωθούν είτε φρέσκα, είτε αποξηραμένα και, όπως είναι γνωστό, μπορούμε με αυτά να δημιουργήσουμε ένα υπέροχο ρόφημα. Ακόμα, τα πέταλα του χαμομηλιού ταιριάζουν απόλυτα με κάθε είδους σούπες και σαλάτες.

 

Κόλιανδρος

Το φυλλώδες αυτό βότανο ανθίζει μέσα στο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να αποκτά μικρά λευκά λουλούδια, τα οποία έχουν γεύση πολύ κοντινή σε αυτή των φύλλων, της ρίζας αλλά και των σπόρων του φυτού. Κατά συνέπεια τα άνθη του κόλιανδρου χρησιμοποιούνται εύκολα σε όλες τις συνταγές που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά τα υπόλοιπα μέρη του βοτάνου.

 

Λεβάντα

Τα πανέμορφα άνθη της λεβάντας ταιριάζουν απόλυτα με τη σοκολάτα, αλλά και κάθε είδους σοκολατένια παρασκευή, όπως είναι τα κέικ σοκολάτας. Ακόμα, μπορούμε να πασπαλίσουμε με αυτά τη σαμπάνια μας, αλλά και σε διαφόρων ειδών κοκτέιλ, καθώς προσδίδει μία ιδιαίτερα αρωματική και «λουλουδένια» επίγευση. 

 

Μέντα

Όλα τα είδη και οι ποικιλίες της μέντας έχουν αρωματικά βρώσιμα άνθη που μπορεί να είναι γλυκά αλλά και να έχουν αρώματα αντίστοιχα με αυτά του λεμονιού. Τα άνθη της μέντας μπορούν να ταιριάξουν υπέροχα σε αλμυρές αλλά και γλυκές παρασκευές, όπου χρησιμοποιούνται συνήθως τα φύλλα της.

 

Τριαντάφυλλο

Ένα αγαπημένο λουλούδι που χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα, είναι το τριαντάφυλλο, τα πέταλα του οποίου είναι ιδιαίτερα αρωματικά. Η γεύση του άνθους της τριανταφυλλιάς είναι ελαφριά και λίγο φρουτώδης, με επίγευση που εξαρτάται από το είδος του εδάφους αλλά και την ποικιλία του τριαντάφυλλου. Όλα τα τριαντάφυλλα είναι βρώσιμα, παρόλα αυτά πρέπει να αφαιρείται η πικρή λευκή βάση κάθε πετάλου αλλά και να προσέχουμε ώστε να μην καταναλώνουμε άνθη που έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα και άλλα χημικά.

 

Βιολέτα

Οι διάφορες ποικιλίες της βιολέτας είναι ιδανικές για το στολισμό των αλμυρών και των γλυκών πιάτων μας. Μπορεί να έχουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και έντονη αρωματική και γλυκιά γεύση, γεγονός που καθιστά το λουλούδι αυτό ιδανικό για τις σαλάτες, τα κοκτέιλ αλλά και τα γλυκά μας.  

 

Τα άνθη αυτά είναι λίγα μόνο από τα εκατοντάδες που μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή και τα πιάτα μας, και να μας χαρίσουν κάθε είδους αρώματα, γεύσεις και χρώματα. Η ελληνική πανίδα βρίθει από πανέμορφα λουλούδια, πολλά από τα οποία, πέρα από τα βάζα στο σαλόνι μας, ταιριάζουν απόλυτα και στις μαγειρικές μας δημιουργίες!

Περισσότερα νέα