NEA
save the sheeps

Vegans στην Ελλάδα: Απόψεις και δράσεις με αφορμή το Πάσχα

Με αφορμή την επικείμενη έλευση της Λαμπρής που συνοδεύεται και φέτος από την σφαγή χιλιάδων αρνιών, vegan άτομα και ομάδες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο εν λόγω έθιμο. Κάποιες από τις απόψεις και τις δράσεις με αφορμή την σφαγή αυτή, ήταν οι εξής:

Απόψεις

Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση, ιδρύτρια και πρόεδρος των Μη Κερδοσκοπικών Φορέων Save A Greek Stray και A Promise To Animals, με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, εξέφρασε κάποιες σκέψεις της με αφορμή την επικείμενη σφαγή ζώων για το Πάσχα. Πιο συγκεκριμένα, έγραψε τα εξής:

«Σήμερα ξεκινάει η μεγάλη εβδομάδα και μαζί με αυτήν ξεκινούν και οι σφαγές εκατοντάδων χιλιάδων, εάν όχι εκατομμυρίων αθώων ψυχών.

Ο πόνος και η αιματοχυσία όμως, δεν έχουν θέση σε μια γιορτή. Παρόλο που ο Χριστιανισμός διδάσκει την αγάπη, τα έθιμά μας δυστυχώς, μόνο αυτό δεν αντιπροσωπεύουν.

Για αυτούς που νηστεύουν σαράντα ημέρες, η Κυριακή του Πάσχα είναι μια ακόμα ευκαιρία να συνεχίσουν να συμβάλλουν σε έναν κόσμο που απορρίπτει τον βασανισμό και την άδικη δολοφονία τρισεκατομμυρίων ζώων, τα οποία δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους σκύλους και τις γάτες με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ζωές και τα κρεβάτια μας.

Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε νέες παραδόσεις – παραδόσεις που είναι συμβατές με τις ηθικές μας αξίες, αλλά και την εποχή στην οποία ζούμε. Δεν χρειάζεται να στερηθούμε τίποτα. Μπορούμε να μαζευτούμε με τους αγαπημένους μας, να πιούμε και να χορέψουμε, ακόμα και να ψήσουμε πεντανόστιμα φαγητά, για τα οποία όμως δεν χρειάστηκε κανείς να χάσει την ζωή του!

Κάθε γεύμα είναι μια ευκαιρία για τον καθένα μας να υποστηρίξει με τις πράξεις του ένα πιο ηθικό αύριο…

Αυτή την Κυριακή, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να επιλέγουμε το σωστό!

Όποιος το έκανε 40 ημέρες, είμαι σίγουρη ότι μπορεί να το κάνει άλλη μια. Έτσι έρχεται εξάλλου η αλλαγή… ένα γεύμα την φορά.»

O ηθοποιός Γιώργος Κοψιδάς μοιράστηκε στους προσωπικούς του λογαριασμούς μία φωτογραφία ενός αρνιού και έγραψε: «Όχι δεν είναι απλά ένα νούμερο… είναι ένα μωρό 2 μηνών. Είναι μια ψυχούλα που θέλει να ζήσει, να παίξει, να χαρεί! Έχει οικογένεια, έχει φίλους, έχει συναισθήματα! Δεν είναι πράγμα, δεν είναι εμπόρευμα! Όχι δεν είναι απλά ένα νούμερο! Καλή Ανάσταση ενσυναίσθησης και ανάταση ψυχής σε όλους μας

Ο ηθοποιός Μέμος Μπεγνής, δημοσίευσε μία φωτογραφία του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, η οποία έχει από πάνω ένα πλαίσιο που λέει: «ANIMALS WANT TO LIVE – HAPPY VEGAN EASTER» (Δηλαδή «Τα ζώα θέλουν να ζήσουν – χαρούμενο βίγκαν πάσχα».

Δράσεις

Liberanimal Athens & Patras

Η ακτιβιστική ομάδα δρόμου Liberanimal διοργάνωσε την Κυριακή 25 Απριλίου στατική διαμαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας στην Καπνικαρέα, αλλά και στην Πάτρα (Αγίου Νικολάου και Ρήγα Φεραίου). Η δράση αυτή της LiberAnimal ήταν μία ειρηνική δράση που έμοιαζε με καλλιτεχνική παράσταση. Η εκδήλωση λειτούργησε με δομημένο τρόπο που προκαλεί την περιέργεια, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού, προβάλλοντας πλάνα με τις πάγιες τακτικές εκμετάλλευσης των ζώων καθώς και βίντεο με διασωσμένα ζώα που ζουν μια ελεύθερη ζωή, οι ακτιβίστριες και ακτιβιστές της Liberanimal ενημέρωσαν τους ενδιαφερόμενους για το πώς μπορούν να επιλέξουν και να ακολουθήσουν έναν βίγκαν- αντισπισιστικό τρόπο ζωής.

Αντισπισιστική συνέλευση Αθήνας

Η Αντισπισιστική συνέλευση Αθήνας με σύνθημα « Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΙΚΗ – ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΑ ΖΩΑ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΚΑΙ ΜΗ» κάλεσε σε μικροφωνική ενάντια στις μαζικές σφαγές του Πάσχα. Η μικροφωνική αυτή πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στο Πεδίον του Άρεως.

Περισσότερα νέα