SUTNAGES

Vegan μουσακάς με φακές

Για τα λαχανικά: Σε ένα μεγάλο ταψί του φούρνου, το οποίο έχουμε λαδώσει, απλώνουμε ομοιόμορφα τις πατάτες, τις όποιες επίσης έχουμε λαδώσει και αλατοπιπερώσει και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 40 λεπτά.

Μόλις ετοιμαστούν οι πατάτες, τις αποσύρουμε από το φούρνο και απλώνουμε από πάνω τους τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια, τις πιπεριές, τα μανιτάρια, λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά και τα ψήνουμε εκ νέου για ακόμα 20-25 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αφήνουμε τα λαχανικά στην άκρη να κρυώσουν ελαφρώς.

Για τις φακές: Ξεπλένουμε τις φακές σε ένα σουρωτήρι με κρύο νερό. Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το καρότο και τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.

Ύστερα, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.

Έπειτα, ρίχνουμε τις φακές, τα φύλλα δάφνης, το σκόρδο, τη ρίγανη, την τριμμένη ντομάτα, το ζωμό λαχανικών, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 25-30 λεπτά. Τα τελευταία 5 λεπτά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο για να χυλώσει, το ξύδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε εκ νέου.

Όταν είναι έτοιμες οι φακές, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε ξανά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε πάνω από τα λαχανικά.

Για την μπεσαμέλ: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να λιώσει.

Αφού λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να μην κολλήσει στην κατσαρόλα κι έπειτα, ρίχνουμε σιγά σιγά το ζωμό συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το σύρμα χειρός, για να μην κάνει σβόλους η μπεσαμέλ.

Ύστερα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, , αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.

Τέλος, αδειάζουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ πάνω από τις φακές και ψήνουμε τον μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για περίπου 30 λεπτά

Όταν είναι έτοιμος, αφήνουμε το μουσακά να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

«βρείτε περισσότερες συνταγές & blog του Γιώργου Τσούλη στο giorgostsoulis.com»

Περισσότερες συνταγές