UGEIA_DIATROFI
VEGAN_VIRUS2 (002)

Vegan τροφές που καταπολεμούν τις ιώσεις

Με την επερχόμενη αλλαγή του καιρού και τον ερχομό του κρύου, οι ιώσεις και τα κρυολογήματα παραμονεύουν!

Εμείς, φτιάξαμε μια λίστα από vegan τροφές που θα θωρακίσουν τον οργανισμό σου ενάντια σε αυτές και θα σε κάνουν να αισθανθείς δυνατός και υγιής!

  • Σκόρδο (Λόγω του πλήθους των αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών ουσιών που περιέχει όπως η αλισίνη).
  • Κρεμμύδι (Περιέχει αντιμικροβιακές ουσίες με κυρίαρχη την κερκετίνη, ουσία με αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση που βρίσκεται μόνο στο φρέσκο, στο κίτρινο και στο κόκκινο κρεμμύδι και όχι στα λευκά κρεμμύδια).
  •  
  • Μύκητες (Μανιτάρια και διατροφική σόγια, καθώς περιέχουν β-γλυκάνες που θωρακίζουν τον οργανισμό) 
  • Το κόκκινο σταφύλι και η κίτρινη κολοκύθα περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες κερκετίνης.
  • Φρούτα όπως πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, καρπούζι, αβοκάντο (Η κύρια ουσία στην οποία οφείλεται η δράση τους ενάντια στους ιούς είναι η γλουταθειόνη).
  • Πιπεριά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, λάχανο (Λόγω της βιταμίνης C,  του φολικού οξέος και της γλουταθειόνης).
  • Καρότο, κολοκύθα, γλυκοπατάτα, παντζάρι (Λόγω βιταμίνης C, του β-καροτενίου).
  • Όσπρια όπως τα ξερά φασόλια (οι ουσίες στις οποίες οφείλεται η δράση τους ενάντια στους ιούς είναι οι αναστολείς πρωτεάσης και το φολικό οξύ).
  • Ξηροί καρποί π.χ. αμύγδαλα, καρύδια  (Κυρίως λόγω της βιταμίνης Ε, ω-3 λιπαρών οξέων, του σεληνίου και του ψευδαργύρου).
  • Σιτηρά (Λόγω κυρίως του ψευδαργύρου και σεληνίου).

Σε συνέχεια των παραπάνω, θα πρέπει να έχετε κατά νου πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα παντός καιρού και ακόμα περισσότερο τώρα, με τον κορωνοιό!

Σας επισημαίνουμε  λοιπόν τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να περιέχουν οι τροφές που καταναλώνετε καθημερινά:

  • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C  

Αυξάνει την παραγωγή λευκοκυττάρων, αντισωμάτων και ιντερφερονών (πρωτεΐνες που αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ιών). Επιπρόσθετα, βοηθάει στη διατήρηση της καλής αποκατάστασης των αιμοφόρων αγγείων, ενθαρρύνει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό και συντελεί στην ταχύτερη αποκατάσταση της υγείας.

  • Τροφές πλούσιες σε β-καροτένιο  

Συντελεί στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μέσω της αύξησης της δραστικότητας των προστατευτικών κυττάρων που ο ρόλος τους είναι η καταστροφή των μολυσμένων από ιούς κυττάρων.

Σημαντική πηγή πλούσια σε β-καροτένιο είναι ο κρόκος κοζάνης.

  • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε και ω-3 λιπαρά οξέα

Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, καθώς συμβάλλουν  στην παραγωγή λεμφοκυττάρων, κύτταρα με ουσιαστικό ρόλο σε ειδικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

Πλούσιες πηγές βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο, τα σπορέλαια, οι ξηροί καρποί κ.α.

Πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα οστρακοειδή, το ταχίνι, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος κ.α.

  • Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο

Βοηθάει στην αποκατάσταση των πληγών και συνεργεί στην φυσιολογική ανάπτυξη του ανθρώπου.

Πλούσιες φυτικές πηγές ψευδαργύρου είναι τα οστρακοειδή, οι ξηροί καρποί, το σουσάμι, η κολοκύθα και ο κολοκυθόσπορος.

  • Τροφές πλούσιες σε σελήνιο

Βρίσκεται στην υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, κάτι που επηρεάζει πολλές λειτουργίες στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πλούσιες φυτικές πηγές σεληνίου είναι τα οστρακοειδή, οι ηλιόσποροι, το μαύρο και καστανό ρύζι, το πλιγούρι, το ψωμί ολικής άλεσης κ.α.

  • Βήτα γλυκάνες

Ενισχύουν την δράση των αντιβιοτικών έναντι ανθεκτικών βακτηρίων όπως την Escherichia Coli ή τον Staphylococcus aureus. Ενισχύουν τη δραστικότητα των φαγοκυττάρων τα οποία «εγκλωβίζουν και κατατρώγουν» τους εισβολείς και έχουν συνδεθεί με την καταπολέμηση κυρίως  των βακτηριακών λοιμώξεων. 

Τρόφιμα πλούσια σε βήτα-γλυκάνες είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης π.χ. το κριθάρι, η βρώμη, το σιτάρι. Επίσης πλούσιες πηγές είναι και τα μανιτάρια.

  • Τα αφεψήματα                                                                                             

Το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι, ο κρόκος Κοζάνης και η πιπερόριζα (τζίτζερ) μάχονται και αυτά ενάντια στην γρίπη και στο κρυολόγημα. Για παράδειγμα η κατανάλωση μαύρου τσαγιού έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή 10πλάσιας ποσότητας ιντερφερόνης (πρωτεΐνη που προστατεύει τα κύτταρα από μολύνσεις).

Ευτυχία Γαλανάκου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Χημικός Α.Π.Θ.

“Τα οφέλη της vegan διατροφής δεν βασίζονται μόνο στην αποκλειστική κατανάλωση φυτικών τροφών αλλά στο σωστό συνδυασμό τους και στη βιολογική επιλογή της πρώτης ύλης.” 

Η Ευτυχία Γαλανάκου είναι Χημικός, απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, απόφοιτη του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.ΤΕΙ.Θ). Είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π και Εκπαιδεύτρια του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), για το Προσωπικό Επιχειρήσεων Τροφίμων. Εισηγήτρια σεμιναρίων του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) του Υπουργείου Παιδείας και καθηγήτρια μαθημάτων διατροφής και χημείας στα σχολεία και σε σχολεία ειδικής αγωγής. Από το 2002 διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στο Χολαργό και είναι εξωτερικός συνεργάτης της εταιρίας AIDPLUSCARE (APC) παρέχοντας διατροφολογική υποστήριξη σε ασθενείς με διαβήτη. Από το 2006 προσφέρει εθελοντικά τις διατροφολογικές υπηρεσίες της στα δημοτικά ιατρεία του δήμου Παπάγου-Χολαργού. Αρθογραφεί σε εφημερίδες, περιοδικά και στον ηλεκτρονικό τύπο.

Περισσότερα νέα