Στο The Foodies
μοιραζόμαστε
το πάθος
για υγιεινή
διατροφή,
vegan συνταγές,
μικρά μυστικά
ευεξίας
και πολλά ακόμα
για μια ζωή
γεμάτη γεύση

NEA
φ

Βρόμικη ή καθαρή η θάλασσα; Όλες οι ενδείξεις

Ένας από τους συχνότερους προβληματισμούς που αντιμετωπίζουμε κατά τις καλοκαιρινές μας διακοπές, όταν επισκεπτόμαστε τη θάλασσα, είναι το αν και κατά πόσο μπορούμε να γνωρίζουμε αν τα νερά είναι καθαρά ώστε να κολυμπήσουμε με ασφάλεια και να μην εκτεθούμε σε παθογόνους μικροοργανισμούς και επικίνδυνα χημικά.

Με βάση όσα γνωστοποιεί ο χημικός και ωκεανογράφος, Ιωάννης Χατζηανέστης, βασικότερο πρόβλημα στις ελληνικές θάλασσες είναι η παρουσία μικροβίων που προέρχονται συνήθως από τα λύματα, όπως είναι τα κωλοβακτηρίδια και οι εντερόκοκκοι. Από την άλλη πλευρά, η χώρα μας δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει τόσο μεγάλο πρόβλημα ρύπανσης από χημικά, όπως είναι τα βαρέα μέταλλα και οι υδρογονάνθρακες, καθώς στη χώρα μας δεν αναπτύσσεται τόσο μεγάλη χημική βιομηχανία.

Τι γίνεται όταν παρατηρούμε κιτρινίλες ή πρασινίλες στο νερό ή τα βράχια;

Όπως φαίνεται, το φαινόμενο αυτό ονομάζεται υπερτροφισμός, και σχετίζεται με την υπερβολική αύξηση του φυτοπλαγκτόν σε μία περιοχή. Η αύξηση αυτή συνήθως σημαίνει ότι στο σημείο αυτό υπάρχει γίνεται ρίψη λιπασμάτων ή φυτοφαρμάκων, τα οποία μπορεί να βοηθούν στην υπερανάπτυξη των θαλάσσιων οργανισμών. Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει ο κος Χατζηανέστης, οι ουσίες αυτές δεν είναι πάντοτε απαραίτητα τοξικές ή επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία.

Τι γίνεται όταν παρατηρούμε ιριδισμούς στην επιφάνεια της θάλασσας;

Οι ιριδισμοί που παρατηρούνται συχνά στην επιφάνεια της θάλασσας, μπορεί να αποτελούν ένδειξη παρουσίας πετρελαιοειδών στοιχείων, καθώς το πετρέλαιο μπορεί να φανεί με το μάτι ακόμα και όταν υπάρχει σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις.

Τι συμβαίνει όμως με την παρουσία αφρού ή φυσαλίδων;

Και σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται η αιτία να σχετίζεται με την εκροή κάποιας οργανικής ουσίας, η οποία όμως, και πάλι, δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνη για την υγεία μας.

Η παρουσία αχινών ή φυκιών είναι ένδειξη καθαριότητας της θάλασσας;

Όπως φαίνεται, παρά τη γνωστή πεποίθηση ότι η παρουσία αχινών σε μία θάλασσα αποτελεί απόδειξη ότι τα νερά στην περιοχή είναι καθαρά, αυτό δεν ισχύει υποχρεωτικά, αφού οι παράγοντες που επηρεάζουν την αφθονία αυτών των ζώων είναι ποικίλοι, με σημαντικότερη την παρουσία βράχων ή όχι. Ακόμα, η παρουσία φυκιών σε μία παραλία, είτε αυτά είναι οι κλασικές καφέ κορδέλες είτε οι λεγόμενες ποσειδωνίες, είναι πράγματι ένδειξη καθαριότητας των νερών, καθώς αποτελούν σημάδι ότι το θαλάσσιο οικοσύστημα είναι υγιές.

Γαλάζια σημαία:

Η φετινή λίστα των βραβευμένων με τη γαλάζια σημαία ακτών, μαρινών και σκαφών, περιλαμβάνει 545 ελληνικές ακτές, 16 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη. Ενδεικτικά, στην περιοχή της Αττικής, γαλάζια σημαία για το παρόν έτος έχουν λάβει οι παραλίες της Γλυφάδας, της Βάρκιζας, της Βουλιαγμένης και πολλές ακόμη, τις οποίες μπορούμε να δούμε αναλυτικά εδώ 

Περισσότερα νέα