UGEIA_DIATROFI
FTHINA_UGIEINA5

Υγιεινά γεύματα με λίγα χρήματα

Δείτε ποια υγιεινά vegan γεύματα μπορείτε να δημιουργήσετε, ανάλογα με την τιμή που σας εξυπηρετεί!

Πρωινό

Smoothie με ανανά, μπανάνα & πορτοκάλι

 

  • Καθαρίζουμε τα φρούτα προσεκτικά με ένα μαχαίρι.
  • Τα μεταφέρουμε με στο μπλέντερ και προσθέτουμε το φυτικό γιαούρτι και τα παγάκια.
  • Πολτοποιούμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Αδειάζουμε το smoothie σε ποτήρια και σερβίρουμε.

 

Smoothie με ακτινίδιο & σπόρους τσία

 

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε το ακτινίδιο.
  • Το μεταφέρουμε στο μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά και τα πολτοποιούμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Αδειάζουμε σε ποτήρια και σερβίρουμε.

 

Μεσημεριανό

Παραδοσιακές πατάτες υπό ζύμωση στη γάστρα

 

  • Πλύντε τις πατάτες και βάλτε τις σε μια κατσαρόλα. Καλύψτε τις με νερό και βράστε τις μαζί με τη φλούδα μέχρι να μαλακώσουν. Μην προσθέσετε αλάτι ακόμα. Έπειτα αφαιρέστε τις από τη ζέστη, στραγγίξτε προσεκτικά και αφήστε τις να κρυώσουν για μερικά λεπτά. Καθαρίστε τις πατάτες όσο είναι ζεστές και βάλτε τις σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Τώρα κάντε πουρέ με τον πολτοποιητή ή το πιρούνι, όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο. Προσθέστε αλεύρι στον πουρέ και ανακατέψτε. Στη συνέχεια, αφήστε τον σε ένα ζεστό μέρος να ζυμωθεί για 3-4 ώρες τουλάχιστον ή ακόμα καλύτερα όλη τη νύχτα.
  • Ανάψτε το φούρνο στους 150’C για να ζεσταθεί
  • Πάρτε τον πουρέ και ανακατέψτε τον με το γάλα αμυγδάλου, το σιρόπι σφενδάμου, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
  • Λαδώστε το μαγειρικό σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε και πασπαλίστε το με αλεύρι ή ψίχουλα ψωμιού, κουνήστε το μέχρι να δείτε ότι δημιουργείται μια στρώση σε κάθε πλευρά.
  • Για την τελική γεύση του μείγματος, προσθέστε αλάτι ή σιρόπι σφενδάμου, ίσως και λίγο ακόμα γάλα αμυγδάλου για να νιώσετε τη γεύση. Έπειτα, μεταφέρετε το μείγμα στο σκεύος που θα βάλετε στο φούρνο – καλύτερα να μην το γεμίσετε μέχρι πάνω, γιατί όσο θα ψήνεται θα χυθεί εύκολα. Υπολογίστε 1-2 cm πιο κάτω.
  • Ψήστε στο φούρνο για περίπου 2 ώρες, μέχρι να δείτε να δημιουργείται μια ωραία κρούστα από πάνω. Βγάλτε το από τον φούρνο, αφήστε το να κρυώσει για μισή ώρα και σερβίρετε στο Χριστουγεννιάτικο δείπνο.

 

Ρολό από φασόλια με γλυκόξινη γέμιση από κάστανο & σύκα

 

  • Ξεκινήστε νωρίς το πρωί και μουλιάστε 200g φακές σε μπόλικο νερό. Μετά από 6-8 ώρες, στραγγίστε τις φακές και βάλτε τις σε μια κατσαρόλα 2 λίτρων και καλύψτε με φρέσκο νερό. Βράστε τις και προσθέστε τα φύλλα δάφνης και μισό κ.γ. θαλασσινό αλάτι. Μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 20-30 λεπτά. Ύστερα στραγγίστε τις και αφήστε τις να κρυώσουν.
  • Τώρα, αν έχετε εποχιακά κάστανα διαθέσιμα, μπορείτε να τα βράσετε, να τα καθαρίσετε και να τα κόψετε σε μικρά κυβάκια. Διαφορετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αγορασμένα.
  • Παράλληλα, πλύνετε τις τομάτες, τον μαιντανό και το κρεμμύδι, κόψτε τα σε μικρά κυβάκια, αλλά κρατήστε τα ξέχωρα.
  • Ζεστάνετε ένα τηγάνι, προσθέστε 2 κ.γ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και όταν αρχίσει να τσιγαρίζει, κατεβάστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοψήνεται για 5 λεπτά. Προσθέστε τις τομάτες, τα μπαχαρικά και συνεχίστε να μαγειρεύετε για άλλα 10 λεπτά. Προσθέστε τα κομμένα κάστανα και τα σύκα σε μικρά κυβάκια, καθώς και τον μαϊντανό. Ύστερα κλείστε το μάτι και αφήστε τα να κρυώσουν. 
  • Μέχρι τώρα, οι φακές θα έχουν κρυώσει αρκετά ώστε να μπορείτε να τις πλάσετε με τα χέρια σας. Πάρτε ένα μεγάλο μπολ και βάλτε τις μέσα, μαζί με το αλεύρι βρώμης (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και flakes βρώμης, ακόμα καλύτερα να τα βάλετε στο μπλέντερ και να φτιάξετε δικό σας αλεύρι). Προσθέστε 1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι, 2 κ.γ. ελαιόλαδο και ξεκινήστε να πλάθετε τη ζύμη. Προσθέστε 2 κ.γ. χυμό λεμονιού, αν νιώθετε ότι η ζύμη είναι πολύ υγρή, προσθέστε λίγο αλεύρι βρώμης και αν είναι πολύ στεγνή, λίγο νερό, εξαρτάται από το πόση υγρασία έχουν οι φακές αφότου μαγειρευτούν. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη να πάρει σχήμα και ταυτόχρονα κολλάει, είναι ώρα να ξεκινήσετε να «ρολάρετε»!
  • Ανάψτε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου
  • Σε μια καθαρή επιφάνεια. Βάλτε λίγο αλεύρι βρώμης, ανοίξτε τη ζύμη με ένα ξύλινο ρολό ή γυάλινο μπουκάλι, ακόμα και με τα χέρια σας μπορείτε να το κάνετε αργά. Προσέξτε να μην βγει πολύ λεπτό, γιατί θα κοπεί εύκολα. Αφού την ανοίξετε όσο χρειάζεται, περίπου 1 cm παχύ, απλώστε τη γέμιση στη μέση της ζύμης. Έπειτα, ξεκινήστε να τυλίγετε με τα δάχτυλα σας, μέχρι να φτιαχτεί ένα ρολό.
  • Πάρτε ένα ταψί, βάλτε χαρτί ψησίματος ή λαδώστε το καλά και μετακινείστε το ρολό στο ταψί. Ψήστε για 30-40 λεπτά στου 160 βαθμούς. Έπειτα βγάλτε το έξω και κόψτε σε λωρίδες για να σερβίρετε ένα πεντανόστιμο κυρίως γεύμα.

 

Quesadillas με αβοκάντο, καλαμπόκι & φασόλια

 

  • Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, αδειάζουμε μέσα τη σάλτσα ντομάτας, τα φασόλια, το καλαμπόκι, τον κόλιανδρο, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και βράζουμε για περίπου 5 λεπτά.
  • Έπειτα, στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί του φούρνου, τοποθετούμε τρεις τορτίγιες τη μία δίπλα στην άλλη και απλώνουμε από πάνω τη σάλτσα σε όλη την επιφάνεια.
  • Κατόπιν, ρίχνουμε το αβοκάντο, πασπαλίζουμε με το φυτικό τυρί, καλύπτουμε με τις τορτίγιες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C στον αέρα για 10-15 λεπτά.
  • Τέλος, κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.

 

Μανιτάρια στο φούρνο μαριναρισμένα σε χαρουπόμελο

 

Μαρινάδα  

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά.

Υπόλοιπα υλικά

  • Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα στην μαρινάδα και ανακατεύουμε, αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
  • Μεταφέρουμε σε ένα ταψί το σκεπάζουμε με καπάκι ή με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε
  • προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 50 περίπου λεπτά.
  • Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 με 15 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας τουλάχιστον μία φορά ώστε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.

 

Λαζάνια με πορτσίνι

 

  • Βάζουμε τα πορτσίνι σε 3 φλιτζ. νερό να μαλακώσουν.
  • Σε άφθονο νερό που βράζει, βάζουμε μία πρέζα αλάτι και τα λαζάνια και τα βράζουμε για 5 περίπου λεπτά.
  • Ταυτόχρονα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο για 1 περίπου λεπτό.
  • Ρίχνουμε το γάλα βρώμης και τα πορτσίνι μαζί με το νερό που μούλιασαν, το θυμάρι αλάτι και πιπέρι.
  • Με μία τσιμπίδα ή πηρούνα μεταφέρουμε τα λαζάνια από την κατσαρόλα στο τηγάνι και
  • συνεχίζουμε εκεί το μαγείρεμα τους μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά, αν είναι πολύ Αλ Ντέντε
  • προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό.
  • Στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε με τον φρέσκο κόλιανδρο

 

Σουβλάκια Τόφου

 

  • Βάζουμε τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το  τόφου και αφήνουμε μία μέρα στο ψυγείο να μαριναριστούν.
  • Λαδώνουμε ελαφρά της ροδέλες μελιτζάνας και τις ψήνουμε σε προθερμασμένοφούρνο στους 180 °C για 10 περίπου λεπτά.
  • Σε καλαμάκια για σουβλάκια περνάμε με τη σειρά κρεμμύδι, ντομάτα, μελιτζάνα,τόφου, κάνουμε 3 στρώσεις σε κάθε καλαμάκι και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, περιχύνουμε με την μαρινάδα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 15 με 20 λεπτά.

 

Επιδόρπιο

Cookies με μπανάνα & καρύδα

 

  • Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με τα χέρια (φορώντας γάντια), μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Έπειτα, πλάθουμε μπαλάκια των 40 γρ., τα πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας ώστε να δημιουργήσουμε μπισκότα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 15 λεπτά.
  • Μόλις ετοιμαστούν, αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και σερβίρουμε.

 

Κρέμα γιαουρτιού με σοκολάτα & φιστίκια Αιγίνης

 

  • Προσθέτουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ και τη λιώνουμε πάνω από μία κατσαρόλα με βραστό νερό (μέθοδος μπεν μαρί) ανακατεύοντας με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
  • Κατόπιν, τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αφήνουμε να πάρουν βράση.
  • Έπειτα, αδειάζουμε τη σοκολάτα στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει την υφή μιας λείας κρέμας. Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
  • Στη συνέχεια, αδείαζουμε το φυτικό γιαούρτι σε ένα μπολ, προσθέτουμε το μείγμα σοκολάτας και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα.
  • Τέλος, τη σερβίρουμε σε 4 μπολάκια, πασπαλίζουμε με φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.

 

Muffins με μπανάνα & blueberries

 

  • Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από τα blueberries και με το σύρμα χειρός τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε τα blueberries και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Παίρνουμε 15 φόρμες για cupcakes, τις βουτυροκακαώνουμε και αδειάζουμε σε κάθε φόρμα μείγμα ώστε να γεμίσει λίγο περισσότερο από τη μέση της φόρμας.
  • Έπειτα, ψήνουμε στους 180°C στον αέρα για 20 – 25 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και σερβίρουμε.

 

Vegan παγωτό σοκολάτα & αβοκάντο

 

  • Αδειάζουμε στο πολυκοπτικό μηχάνημα (ή σε δόσεις στο multi) το γάλα καρύδας, το αβοκάντο, το κακάο, το σιρόπι σφενδάμου, το εκχύλισμα βανίλιας και πολτοποιούμε, μέχρι να διαλυθεί το αβοκάντο και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Έπειτα, σε μία ορθογώνια φόρμα για κέικ διαστάσεων 30Χ15 εκ. αδειάζουμε το μείγμα για το παγωτό, το καλύπτουμε με μεμβράνη που εφάπτεται σε αυτό και το αφήνουμε στην κατάψυξη για 24 ώρες. Φροντίζουμε να ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το παγωτό κάθε 30 λεπτά τις 2 πρώτες ώρες, ώστε να μην κρυσταλλώσει.
  • Μόλις είναι έτοιμο, σερβίρουμε το παγωτό με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

Περισσότερα νέα