SUTNAGES

Ζυμαρικά γεμιστά με σπανάκι και φυτικό τυρί

Για τη ζύμη

Σε ένα μπωλ προσθέτουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το νερό. Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μόλις σχηματιστεί ένα ζυμάρι, συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας.

Ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά. Αν το ζυμάρι είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε μια κ.σ. νερό και ζυμώνουμε λίγο ακόμα. Σχηματίζουμε με το ζυμάρι μια μπάλα, το τυλίγουμε σε ένα κομμάτι μεμβράνη και το τοποθετούμε μέσα στο ψυγείο για 25 λεπτά.

Για τη γέμιση

Εντωμεταξύ σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε.

Μόλις το κρεμμύδι αρχίσει να καραμελώνει προσθέτουμε το σπανάκι και από πάνω μια πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σπανάκι να κάτσει. Μόλις μαραθεί λίγο (θέλουμε να διατηρήσει το χρώμα του) προσθέτουμε την κρέμα κάσιους και το λεμόνι, μαζί με 1/2 κ.γ. αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε 3 λεπτά να δέσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κίτρινο τυρί και τα ανακατεύουμε καλά. Κλείνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη και ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο 3 – 4 χιλ. πάχος. Με τον κόφτη μας ή ένα ποτήρι κόβουμε τη ζύμη σε κυκλάκια. Το ζύμη που περισσεύει τη μαζεύουμε, τη ζυμώνουμε ξανά λίγο, την ανοίγουμε, και κόβουμε ξανά. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να μη μας μείνει ζύμη. Σε περίπτωση που δεν έχουμε ειδικό κόφτη ή ποτήρι, ή απλά δε θέλουμε να μπούμε σε όλη αυτή τη διαδικασία κόβουμε εξαρχής τη ζύμη με ένα μαχαίρι σε τετραγωνάκια περίπου 10×10 εκ.. 

Παίρνουμε ένα κυκλάκι ζύμης και το τοποθετούμε στο κέντρο από το μηχάνημα για τα dumplings (σε περίπτωση που δεν έχουμε απλά το παίρνουμε στα χέρια μας) και βάζουμε ένα κ.γ. γέμιση στο κέντρο της ζύμης. Με τα δάχτυλα μας βρέχουμε λίγο περιμετρικά τη ζύμη με νερό και κλείνουμε το φύλλο πιέζοντας καλά. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει το μηχάνημα αφού κλείσουμε το φύλλο, ιδανικά, με ένα πιρούνι πιέζουμε τις άκρες από τη μεριά όπου έκλεισε η ζύμη. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα της ζύμης. (η  γέμιση βγαίνει διπλή. Η υπόλοιπη μπορεί να μπει στην κατάψυξη).

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό με αλάτι. Βάζουμε τα ζυμαρικά και τα αφήνουμε να βράσουν ακριβώς 2:30 λεπτά. Όχι παραπάνω γιατί θα λασπώσουν. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το κουκουνάρι και σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη διατροφική μαγιά και νερό από τα ζυμαρικά που βράσανε και ανακατεύουμε καλά. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ρευστή σως. Σε ένα πιάτο προσθέτουμε τα ζυμαρικά μας, περιχύνουμε με τη σως, προσθέτουμε το κουκουνάρι και πιπέρι από πάνω και απολαμβάνουμε!

Για να κάνουμε την κρέμα κάσιους

Μουλιάζουμε τα κάσιους αποβραδίς.*

Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο και κρεμώδες μείγμα.

Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα βάζο και το διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 4 μέρες.

Σημειώσεις

Αν ξεχάσουμε να βάλουμε τα κάσσιους να μουλιάσουν, μπορούμε να τα βράσουμε για 15 λεπτά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όση ώρα γεμίζουμε τα ζυμαρικά μας δεν τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Τα αφήνουμε το ένα δίπλα στο άλλο, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί γιατί μπορεί να κολλήσουν. 

Η γέμιση βγαίνει για δύο δόσεις. Μπορούμε είτε να κάνουμε τη μισή, είτε να την κάνουμε ολόκληρη και να βάλουμε την υπόλοιπη στην κατάψυξη. 

Για περισσότερες συνταγές από τον vegan food blogger Κωνσταντίνο Δήμουλα επισκεφθείτε τη σελίδα του beets-me.com

Περισσότερες συνταγές