KAINOTOMIA
KOMPOST

Κάνε το δικό σου κομπόστ εύκολα, ακόμα και στο μπαλκόνι σου

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Ανακύκλωση, μείωση του πλαστικού, ελάττωση των ρύπων Co2 στην ατμόσφαιρα, καλύτερη διαχείριση ενέργειας και νερού είναι μερικές από τις καλές πρακτικές που καλούμαστε να εφαρμόσουμε στη ζωή μας. Ήρθε η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα ξεκινώντας την οικιακή κομποστοποίηση!

Τί είναι όμως η κομποστοποίηση;

Η κομποστοποίηση είναι μία φυσική, εύκολη και αποτελεσματική διαδικασία, η οποία θα σε βοηθήσει να μετατρέψεις τα οργανικά σκουπίδια της κουζίνας και του κήπου σου, σε πλούσιο οργανικό λίπασμα. Θα χαρίσει στα φυτά σου το απαραίτητο κομπόστ, θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις χρήματα και θα σου δείξει στην πράξη την ουσία του κύκλου ζωής των υλικών. Η κομποστοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της σπατάλης του φαγητού σήμερα.

Τί χρειάζεται για να κομποστοποιώ σπίτι μου;

Πρώτα απ’ όλα θα χρειαστεί να προμηθευτείς έναν ειδικό κάδο τον οποίο θα τοποθετήσεις  στο μπαλκόνι ή στον κήπο σου. Αν ζεις σε πολυκατοικία, μπορείς να  τον τοποθετήσεις σε κοινόχρηστο χώρο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ’ όλους τους ενοίκους.

Στο εμπόριο μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία οικιακών κομποστοποιητών όπως π.χ. κάδος κατάλληλος για κομποστοποίηση με  χώμα ή με γαιοσκώληκες  και η τιμή τους αρχίζει από το ποσό των 35 ευρώ. Θυμήσου όμως ,ότι κάποιοι δήμοι παρέχουν δωρεάν κάδους κομποστοποίησης στους δημότες τους καθώς και χρήσιμες συμβουλές. Επίσης, θα μπορούσες να ρωτήσεις  στην περιοχή σου για τα σημεία που υπάρχουν κάδοι κομποστοποίησης χρώματος καφέ. Για έναν συμβατικό κάδο κομπόστ θα χρειαστείς λίγο χώμα, φύλλα και φυσικά τα οργανικά σου σκουπίδια καθώς και την καλή σου διάθεση!

Δείτε παρακάτω τι μπορώ να ρίχνω στον κάδο κομποστοποίησης:

Τσόφλια αυγών

Υπολείμματα καφέ και τσάι 

Φλούδες λαχανικών και φρούτων

Κουκούτσια και κοτσάνια

Φρούτα και λαχανικά που χάλασαν

Δημητριακά

Χαρτιά & χαρτόνι

Χαρτοπετσέτες, χαρτί κουζίνας, χάρτινες σακούλες

Την στάχτη από το τζάκι

Ασπρόμαυρες εφημερίδες

Το κομμένο γκαζόν, φύλλα και κλαδιά

Πριονίδι

Τρίχες (ανθρώπινες & ζωικές) 

Υπολείμματα υφασμάτων

Υπολείμματα ξηρών καρπών

Φύκια

Κοπριά από φυτοφάγα ζώα

Δείτε παρακάτω τι δεν μπορώ να ρίχνω στον κάδο κομποστοποίησης:

Κρέας ή υπολείμματα από κρέας όπως λίπος, κόκαλα και πέτσες

Ψάρια

Γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γιαούρτι, βούτυρο, κρέμες)

Λάδι και λίπος (και μαγειρεμένα φαγητά με λάδι)

Μαγειρεμένο φαγητό (εκτός από βραστά λαχανικά)

Φυτικά έλαια

Λεμόνια και ξύδι

Μεταλλικά αντικείμενα

Πλαστικά αντικείμενα

Γυάλινα αντικείμενα

Βρεφικές πάνες και είδη ατομικής υγιεινής

Φυτά που έχουν προβληθεί από ασθένειες

Στάχτες

Κοπριά από σαρκοφάγα ζώα

Ποια είναι η διαδικασία της κομποστοποίησης και σε πόσο καιρό είναι έτοιμο το λίπασμα; 

Έχοντας προμηθευτεί τον ειδικό κάδο, γεμίζεις τον πάτο του κάδου με χώμα και αρχίζεις να ρίχνεις τα οργανικά σου απορρίμματα. Για κάθε 1 μέρος των απορριμμάτων σου θα προσθέτεις 3 μέρη χώμα και μία στρώση φύλλα ή κλαδιά. Η τελευταία στρώση θα πρέπει να είναι πάντα χώμα για να μην αφήνει τις άσχημες μυρωδιές να περνάνε στην ατμόσφαιρα. Κάθε δύο εβδομάδες ανακάτεψε καλά το μείγμα με μία μεγάλη πιρούνα ή τσάπα για να παίρνει το απαραίτητο οξυγόνο. 

Μόλις γεμίσει ο κάδος, κάνε ένα τελευταίο ανακάτεμα, κάλυψε την επιφάνεια με χώμα και κλείσε τον κάδο. Σε 3 μήνες ανακάτεψε το χώμα και αν είναι σκούρο και μυρίζει σαν φρέσκο χρώμα, τότε είναι έτοιμο. Αν έχει ακόμα κομμάτια φρούτων και λαχανικών, κλείσε το για έναν μήνα ακόμα.

Επίσης πολύ σημαντική για το κομπόστ είναι η υγρασία. Αν το μείγμα του κομπόστ φαίνεται ξερό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, προσθέτουμε νερό για να αυξήσουμε την υγρασία του και να προχωρήσει η κομποστοποίηση. Αν είναι πολύ υγρό, συνήθως την περίοδο του χειμώνα, προσθέτουμε περισσότερα ξερά φύλλα, ροκανίδια και κοπριά για να μειώσουμε την υγρασία και να διευκολύνουμε την κομποστοποίηση.

Ανάλογα με το είδος του κομποστοποιητή υπάρχουν και διαφορετικοί τρόποι λειτουργίας. Ο χώρος που θα τοποθετηθεί ο κάδος θα πρέπει να είναι σκιερός και να παρέχει την κατάλληλη υγρασία.

 

Όσοι έχουμε ασχοληθεί με το κόμποστ γνωρίζουμε από την εμπειρία μας ότι αυτή η διαδικασία μας προσφέρει  μία μεγάλη προσωπική και ηθική ικανοποίηση. Ήρθε η ώρα να νιώσεις κι εσύ έτσι αρχίζοντας την κομποστοποίηση σου!

 

Πηγή 1

Πηγή 2

Πηγή 3

Περισσότερα νέα