KAINOTOMIA
naturesse

Καινοτόμες επιχειρήσεις παραγωγής και τυποποίησης τροφίμων

Οι παραδοσιακοί τρόποι παραγωγής τροφίμων έχουν συνοδευτεί από περιβαλλοντικό κόστος. Υψηλότερη μόλυνση εξαιτίας του αζώτου και υψηλότερες εκπομπές CO2, μεγαλύτερη απώλεια βιοποικιλότητας στις γεωργικές εκτάσεις και μόλυνση του εδάφους, των ποταμών και των λιμνών είναι τα σημαντικότερα από αυτά.

Εμείς, συλλέξαμε τις επιχειρήσεις με τις πιο καινοτόμες οικολογικές πρακτικές λύσεις, τόσο στη διαδικασία της τυποποίησης όσο και παραγωγής τροφίμων.

Στο κομμάτι της τυποποίησης, πολλές επιχειρήσεις έχουν κάνει βήματα προς καινοτόμες περιβαλλοντικές λύσεις. Οι οικολογικές συσκευασίες αποτελούν πλέον βασικό χαρακτηριστικό των προϊόντων τους. Συγκεκριμένα,  στην Estiapack μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από συσκευασίες χαρτιού, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναλώσιμα προϊόντα. Η Naturesse και η Kapelis packaging προσφέρουν συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον και εύχρηστες για τον καταναλωτή. Η Naturesse, τις κατασκευάζει από οικολογικό πλαστικό ή PLA, το οποίο δημιουργείται από την παραγωγή γαλακτικού οξέος γλυκόζης από ζύμωση. Το PLA αποτελείται από 100% ανανεώσιμες πρώτες ύλες, έχει υψηλό ποσοστό σκληρότητας, κάτι που το κάνει και ανθεκτικό στην υγρασία και την λιπαρότητα. Επίσης, προμηθεύει οικολογικές βιοδιασπώμενες συσκευασίες από φυσικά υλικά.

Η Kapelis packaging χρησιμοποιεί οικολογικά υλικά για τις συσκευασίες που παρέχει. Είναι υλικά που παράγονται από φυσικά προϊόντα, δηλαδή ζαχαροκάλαμο, ξύλο Σημύδας, οικολογικές κολλητικές ταινίες και σακούλες κενού (vacuum) και είναι βιοδιασπώμενα ή/και κομποστοποιημένα, ώστε μετά τη χρήση να απορρίπτονται στα οργανικά απορρίμματα και τελικά να μην αφήνουν περιβαλλοντικό ίχνος.

H Arguspack αποτελεί μια από τις πρώτες εταιρείες που παράγει χάρτινα καλαμάκια, («Ippus Paper Straws») και χάρτινες συσκευασίες. Το χάρτινο είναι περισσότερο κατάλληλο να έρχεται σε άμεση επαφή με τον άνθρωπο και τις τροφές. Επιπλέον, το χάρτινο δεν μολύνει, δεν παραμένει για πάντα ως σκουπίδι ούτε στις χωματερές αλλά κυρίως ούτε στον ωκεανό, όπου εκατοντάδες ζώα πεθαίνουν από το πλαστικό που κατά λάθος καταπίνουν. Τα καλαμάκια της Ippus είναι άοσμα, κατασκευασμένα από οικολογικά υλικά άριστης ποιότητας (ακόμα και τα μελάνια) και  100% βιοδιασπώμενα.

Επόμενο βήμα τους αποτελεί η κατασκευή χάρτινης τσάντας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την Arguspack και τη λειτουργία της εδώ

Η AgriFarm αποτελεί μοντέλο για το πώς η βιώσιμη επιστροφή στην τοπική αγροτική παραγωγή γίνεται πράξη. Σημαντικό κομμάτι της πρωτοβουλίας αποτελεί η δημιουργία μιας συσκευασίας που, εκτός από το ενδιαφέρον δημιουργικό, έχει να προτείνει μια εναλλακτική, οικολογική λύση packaging. Από 100% βαμβακερό υλικό, με πλήρη απουσία πλαστικού, οι συσκευασίες είναι τόσο περιβαλλοντικά όσο και αισθητικά άρτιες.

Όσον αφορά το εξωτερικό, ενδιαφέρον αποτελεί η εταιρεία Henkel & Τhe Plastic Bank, η οποία, προσπαθώντας να να επιφέρει αλλαγές στη στάση της κοινωνίας απέναντι στο περιβάλλον μειώνοντας τη χρήση πλαστικού και να βοηθήσει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθιέρωσε ένα σύστημα, στο οποίο οι καταναλωτές επιστρέφουν τις πλαστικές συσκευασίες που χρησιμοποιούν και τις ανταλλάσσουν με χρήματα, με τα οποία αγοράζουν φαγητό, νερό, μονάδες για το κινητό κ.α. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθούμε την ανάπτυξη του περιβάλλοντος και δημιουργούμε νέες οικονομικές ευκαιρίες από τη διάθεση των  στις μη προνομιούχες κοινωνίες του κόσμου.

Τέλος, η Behance, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για μείωση των απορριμμάτων και της σπατάλης συσκευασιών και τροφίμων, προσφέρει μια πρακτική λύσει στις συσκευασίες fast food, όπου όλα τα επιμέρους τρόφιμα που αγοράζει ο καταναλωτής μπορούν να αποθηκευτούν σε μια και μοναδική χάρτινη συσκευασία, εξυπηρετώντας και το ζήτημα της πρακτικότητας.

Στην παραγωγή τροφίμων, η οικολογική γεωργία αποτελεί βασικό σκοπό των περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων επιχειρήσεων. Οι όροι Βιολογική, Οικολογική ή Οργανική Γεωργία αναφέρονται σε ένα εναλλακτικό σύστημα γεωργικής παραγωγής που χαρακτηρίζεται από την ορθολογική και συνετή χρήση φυσικών πόρων. Το σύστημα αυτό δεν υστερεί σε παραγωγικότητα, περιορίζει σημαντικά τη χρήση συνθετικών χημικών λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων, προστατεύει τον καταναλωτή και το περιβάλλον, αποκαθιστά τη βιολογική ποικιλομορφία και γονιμότητα του εδάφους και είναι περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτικά αποδεκτό.

Η Bayer έχει υιοθετήσει ένα πρωτοποριακό μοντέλο για πρώτη φορά στον κλάδο της γεωργίας, το οποίο μπορεί να μετρήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις οποιουδήποτε προϊόντος φυτοπροστασίας σε οποιαδήποτε καλλιέργεια. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει αυτό το μοντέλο για να ελέγξει ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο και τις χρήσεις του σε όλο τον κόσμο και να κατανοήσει τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα. Η Bayer ανοίγει το δρόμο προς ένα μέλλον μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος για τη γεωργία με το παραπάνω πιλοτικό πρόγραμμα της, έτσι ώστε να προστατεύει τις μεγάλες εκτάσεις γης των παραγωγών και να προσφέρει προστιθέμενη αξία.

Οι Airbots και η Terra Robotics βοηθούν στη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων στη γεωργία, με τη χρήση ανεπτυγμένης τεχνολογία και ρομποτικής.

Η Airbots εστιάζει στην υψηλή τεχνολογία όπως δορυφόροι και drones για τη γεωργική παραγωγή, μειώνοντας την περιβαλλοντική επιρροή, το αποτύπωμα της ενέργειας, τη σπατάλη σπάνιων φυσικών πηγών και προτείνει εναλλακτικές υγιεινές επιλογές. Το καινούργιο τους προϊόν εστιάζει στις ανάγκες του ελέγχου των καλλιεργειών και την πρόωρη ανίχνευση ασθενειών των φυτών, διαδικασία η οποία λειτουργεί 8 φορές γρηγορότερα από τις παραδοσιακές λύσεις, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται σημαντική διαφορά στην προστασία των φυτών.

Στην Terra Robotics χρησιμοποιείται αυτόνομο ρομπότ, το οποίο βοηθάει τους αγρότες να μειώσουν το κόστος εργασίας και να παράγουν υψηλής ποιότητας βιολογικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας έξυπνες τεχνολογίες. Το προϊόν έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει αυτόνομα μια μεγάλη ποικιλία γεωργικών εργασιών, όπως η διαχείριση των χόρτων, η μέτρηση του χώματος και της σοδειάς και η ανίχνευση ασθενειών, με μηδενικές εκπομπές αερίων.

Περισσότερα νέα