SUNENTEUKSEIS
ctoumaniou

Η αθλήτρια Crossfit Κωνσταντίνα Τουμάνιου μας μιλάει για τον vegan τρόπο ζωής!

Η Κωνσταντίνα Τουμάνιου είναι 27 χρόνων και κατάγεται από την Κύπρο. Εδώ και 8 χρόνια είναι προπονητικά Crossfit Level 2. Από μικρή ηλικία ασχολείται με την γυμναστική και έχει συμμετάσχει σε αγώνες Crossfit σε Ελλάδα και Κύπρο!

Πόσα χρόνια είσαι vegan και τι ήταν αυτό που επηρέασε την απόφασή σου;

Είμαι εδώ και 3.5 χρόνια βίγκαν! Ξεκίνησα για λίγους μήνες ως vegeterian και μετά έγινα vegan. Αυτό που με επηρέασε στην απόφαση μου ήταν μια φίλη μου που ήταν ήδη βίγκαν και έβλεπα τι ανέβαζε, δοκίμαζα και φαγητά βίγκαν μαζί της και πολύ απλά έκανα και εγώ τη σύνδεση!

Έχεις δει κάποια αλλαγή στον οργανισμό σου εν σχέσει με την προ vegan εποχή ; π.χ. στις αισθήσεις, την διάθεση, το βάρος κ.τ.λ.

Πριν γίνω βίγκαν είχα πρόβλημα με χοληστερίνη και ακμή όταν σταμάτησα τα ζωικά κατάφερα να ρυθμίσω τη χοληστερίνη μου χωρίς φάρμακα και επίσης την ακμή μου που για εμένα ήταν απίστευτα θετικό γιατί ταλαιπωρήθηκα για πολλά χρόνια. Επίσης νιώθω ότι έχω περισσότερη ενέργεια!

Αγαπημένο σου vegan φαγητο;

Αγαπημένο μου  φαγητό δεν μπορώ να διαλέξω!!!  Λατρεύω το φαγητό και μου αρέσουν πάρα πολλά!

Τρεις κύριοι λόγοι που κάποιος πρέπει να γίνει vegan;

Πρώτος και βασικός λόγος για εμένα κάποιος να γίνει βίγκαν είναι τα ζώα, σχεδόν όλοι δηλώνουμε φιλόζωοι αλλά τρώμε ζώα, πιστεύω πως όλοι πρέπει να κάνουν την σύνδεση και να σταματήσουμε να αγαπάμε κάποια και άλλα όχι. Δεύτερος λόγος είναι η υγεία μας, υπάρχουν τόσες έρευνες και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας λέει πως το επεξεργασμένο κρέας είναι το πιο καρκινογόνο μετά από το τσιγάρο, αν αγαπάμε τον εαυτό μας πιστεύω πρέπει να πράττουμε και έτσι σε όλους τους τομείς!

Τρίτος λόγος ο πλανήτης μας, το σπίτι μας, η κτηνοτροφία είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η γη κινδυνεύει κάθε μέρα και πιο πολύ, ας την κρατήσουμε ζωντανή για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας!

Τρεις λέξεις που για σένα σημαίνουν vegan κουλτούρα;

Ζώα, αγάπη, συμπόνια

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ακολουθείς την vegan διατροφή, παράλληλα με τις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις ;

Καθόλου δύσκολο, είναι όλα θέμα συνήθειας, προσπαθώ πάντα να ετοιμάζω φαγητό για να έχω μαζί μου στην δουλειά αλλά όταν δεν έχω υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για να παραγγείλεις απ έξω πλέον!

Κάτι που θεωρείται παρεξηγημένο στην vegan διατροφή ;

Αρκετά θεωρούνται παρεξηγημένα όπως πχ πως τρώμε μόνο σαλάτες, η πως δεν έχουν πρωτεΐνη τα φαγητά που τρώμε, που όλα αυτά δεν ισχύουν, εγώ πάντα λέω πως τρώμε ότι τρώνε και οι κρεατοφάγοι αλλά σε βίγκαν μορφή, επίσης η πρωτεΐνη βρίσκεται παντού φτάνει να τρως έξυπνα!

Αν ο σύντροφός σου δεν ήταν vegan θα μπορούσες να το δεχθείς;

Ο σύντροφος μου είναι βίγκαν και δεν μπορώ να φανταστώ να είμαι με κάποιον που τρώει ζώα, δεν μου φαίνεται πολύ εύκολο γιατί αν δεν έχεις τις ίδιες αντιλήψεις με τον άνθρωπο σου δεν το βλέπω να κρατάει για πολύ, το λέω γιατί μου έτυχε στην αρχή που έκανα την αλλαγή.

Πως βλέπεις το μέλλον στην διατροφή των Ελλήνων;

Στην Ελλάδα όπως και στην Κύπρο που παρακολουθώ και βοηθάω, ο βίγκανισμος πάει πάρα πολύ καλά, ο κόσμος επιτέλους ξυπνάει, καταλαβαίνει τι γίνεται με αυτές τις βιομηχανίες και αυτό που βλέπω είναι πως ρωτάει και αυτό είναι πολύ θετικό.

Τί εύχεσαι για το 2021;

Για το 2021 εύχομαι καταρχάς υγεία σε όλο το κόσμο, να ξεπεράσουμε αυτό που περνάμε τώρα να γυρίσουμε πίσω στην καθημερινότητα μας! Επίσης εύχομαι ο κόσμος να σταματήσει να υποστηρίζει την οποιαδήποτε εκμετάλλευση στα ζώα, όχι μόνο στο φαγητό μας αλλά και στο τι φοράμε, τι χρησιμοποιούμε, επίσης θέλω ο κόσμος να σταματήσει να υποστηρίζει τους ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ τα ενυδρεία και τα τσίρκα! Ελπίζω σε μια ολική ελευθερία όλων τον ζώων!

Περισσότερες συνεντεύξεις