VEGAN
vegan diet

5 καλές πρακτικές για να μην αποκτήσω βάρος κάνοντας vegan διατροφή!

Η βίγκαν διατροφή έχει ως βάση της την χορτοφαγία, κάτι που την αναγάγει στην πιο υγιεινή
και ηθικά αποδεκτή μέθοδο διατροφής.. Στα οφέλη της μπορούμε να εντάξουμε την μείωση
πιθανοτήτων για ανάπτυξη πολλών ειδών καρκίνου, την αύξηση ενέργειας, το καθαρότερο
δέρμα, μέχρι και την αντιστροφή των συμπτωμάτων της νόσου του διαβήτη. Ένα επιπλέον
όφελος για το οποίο φημίζεται είναι η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Ισχύει
πάντα όμως αυτό;
Η απόφαση να αρχίσει κάποιος μια βίγκαν διατροφή πρέπει να συνδυάζεται με την
συμβουλευτική ενός καλού διατροφολόγου, μια που είναι πολύ σύνηθες άνθρωποι που
άρχισαν μόνοι τους την βίγκαν διατροφή να παρουσιάσουν αύξηση βάρους. Πράγματι, δεν
είναι λίγα τα άτομα που όταν κόβουν τα ζωικά προϊόντα, παίρνουν κάποια περιττά κιλά.
Αυτό δε σημαίνει ότι η βίγκαν διατροφή εν γένει οδηγεί τα άτομα στο να παχύνουν, αλλά
μάλλον ότι αυτά τα άτομα χρησιμοποίησαν λάθος διατροφική στρατηγική στην μετάβασή
τους στο βιγκανισμό. Η φυτοφαγική διατροφή προάγει την υγεία, όταν γίνεται σωστά.
Ακολουθήστε λοιπόν μερικές καλές πρακτικές, ώστε να κάνετε καλύτερες επιλογές και να
αποφύγετε αυτό το συχνό λάθος (αύξηση βάρους):

  1. Προσπαθήστε να μην καταναλώνετε παραπάνω θερμίδες από όσες καίτε.
    Όταν το σώμα μας δέχεται παραπάνω θερμίδες από όσες χρειάζεται μέσα στη μέρα από
    αυτές που μπορεί να κάψει , θα αναγκαστεί να τις αποθηκεύσει ως λίπος. Ανεξάρτητα
    λοιπόν από το πού θα έρθουν αυτές οι θερμίδες, (είτε είναι από 5 κιλά μπρόκολα είτε
    είναι από 500 γραμμάρια φυστικοβούτυρο), στο τέλος το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο,
    δηλαδή, η αύξηση βάρους. Έτσι, μην ξεχνάτε μέσα στην ημέρα να προγραμματίζετε
    δραστηριότητες που βοηθούν τον οργανισμό σας να κάψει θερμίδες, όπως π.χ.
    περπατώντας περισσότερο, ανεβαίνοντας σκάλες, χρησιμοποιώντας ποδήλατο αντί για
    μηχανάκι, ή πηγαίνοντας βόλτα το σκύλο σας, κ.ο.κ.
  2. Προσέξτε τις μερίδες και τις θερμίδες σας.
    Ως συνέχεια του παραπάνω, προσέξτε τις μερίδες που τρώτε. Μπορείτε να καταναλώνετε
    όλες τις βίγκαν τροφές, έχοντας όμως μέτρο. Για παράδειγμα, το ταχίνι, που θεωρείται μία
    πολύ υγιεινή επιλογή, έχει πολλές θερμίδες λόγω των πολλών γραμμαρίων λίπους που
    περιέχει. Το συναντάμε και ως συστατικό του χούμους, μίας τροφής αγαπημένης στους
    περισσότερους βίγκανς. Αλλά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι 100 γραμμάρια ταχίνι, θα
    μας δώσουν περίπου 600 θερμίδες. Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει και για άλλες βίγκαν τροφές,
    όπως είναι οι ξηροί καρποί, τα αβοκάντο, τα καρποβούτυρα κτλ. Έτσι, καταλαβαίνετε πόσο
    εύκολα μπορεί να ξεφύγει θερμιδικά ένα άτομο που μπορεί χρειάζεται περίπου 1800
    θερμίδες την ημέρα. Απ’ την άλλη, κάτι τέτοιο δε μπορεί να γίνει εύκολα εάν κανείς αυξήσει
    την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων. Συνεπώς, μην ξεχνάτε: «Προσέχουμε τις μερίδες
    μας αλλά και τις θερμίδες μας».
  3. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα βίγκαν junk food.
    Όλες και όλοι έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο. Επειδή άνοιξε ένα νέο βίγκαν μαγαζί,
    θέλουμε να πάμε να δοκιμάσουμε τις γεύσεις του. Όμως, το ότι κάτι είναι βίγκαν, δεν
    σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι είναι υγιεινό, ούτε ότι δεν είναι εν δυνάμει θερμιδική βόμβα.
    Αντίστοιχα, επειδή ένα παγωτό ή ένα γλυκό είναι βίγκαν, δε σημαίνει ότι δε μπορεί να είναι
    γεμάτο ζάχαρη. Μην σας παραπλανά, λοιπόν, η ταμπέλα «βίγκαν». Αυτή δηλώνει απλά ότι το

προϊόν δεν περιέχει ζωικά συστατικά και ότι κανένα ζωάκι δε βασανίστηκε για την παραγωγή
του. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα βίγκαν junk food ή έστω, θέστε ως στόχο να τα τρώτε
μία φορά την εβδομάδα, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε πότε τα καταναλώνετε. Έτσι, θα
μπορείτε να προγραμματίσετε με την παρέα σας ώστε να φάτε μία βίγκαν πίτσα το Σάββατο,
ως επιβράβευση μετά από 6 ημέρες πειθαρχίας.

  1. Προσέξτε με τι φυτικές τροφές αντικαθιστάτε τα ζωικά τρόφιμα.
    Είναι πολύ σύνηθες για κάποιο άτομο που κόβει το κρέας, να το αντικαθιστά με τα φυτικά
    υποκατάστατα κρέατος. Παράλληλα, κόβοντας τα τυριά, πολλοί στρέφονται στα φυτικά
    υποκατάστατα τυριών. Τέτοια προϊόντα ενώ έχουν τη γεύση που υπόσχονται, δε σημαίνει
    πάντα ότι είναι υγιεινά. Συχνά έχουν περιττά λίπη και υδατάνθρακες, ζάχαρη, υπερβολικό
    αλάτι και άλλα.
    Προσπαθήστε λοιπόν να κάνετε επιλογές τροφών που έχουν υποστεί όσο το δυνατόν
    λιγότερη επεξεργασία. Για παράδειγμα, βάλτε στην καθημερινότητά σας το τόφου, αντί να
    επιλέξετε ένα επεξεργασμένο βίγκαν nugget σόγιας. Αντί να πάρετε τα βίγκαν μπιφτέκια από
    το σούπερ μάρκετ, επιλέξτε να φτιάξετε τα δικά σου από φακή ή ρεβίθια. Με αυτό τον τρόπο
    θα έχετε υγιεινές επιλογές γεμάτες θρεπτικά συστατικά, χωρίς να προσλαμβάνετε περιττές
    θερμίδες. Αυτό δε σημαίνει ότι τα υποκατάστατα κρέατος ή τυριού δεν είναι χρήσιμα.
    Μπορείτε να τα κρατήσετε στο ίδιο πλαίσιο της συμβουλής Νο3, έχοντάς τα δηλαδή
    περισσότερο ως κάποιο cheat meal ή ως ευκαιρία να προσφέρετε ένα νόστιμο και γρήγορο
    πιάτο σε φίλους ή καλεσμένους.
    Κάποια επεξεργασμένα τρόφιμα που αξίζει να προσέξετε τις ποσότητες που καταναλώνετε,
    είναι τα υποκατάστατα τυριών που συνήθως έχουν σαν βάση τους το λάδι καρύδας ή φοίνικα,
    με αποτέλεσμα να έχουν πολλές θερμίδες. Ακόμα, πολλά γλυκαντικά, όπως είναι το σιρόπι
    αγαύης, σφενδάμου ή χουρμά, έχουν και αυτά ιδιαίτερα πολλές θερμίδες, και γι’ αυτό είναι
    καλό να καταναλώνονται με μέτρο.
  2. Προσπαθήστε να μαγειρεύετε τα περισσότερα γεύματά σας στο σπίτι,
    προσέχοντας την ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιείτε.
    Όταν μαγειρεύουμε σπίτι, μπορούμε να έχουμε επίγνωση του τι τρώμε. Αυτό ισχύει και για
    το λάδι, δηλαδή, μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο λάδι τρώμε. Είναι σύνηθες στα εστιατόρια
    και τις ταβέρνες, ακόμα και εάν χρησιμοποιούν ελαιόλαδο που θεωρείται υγιεινή επιλογή, να
    βάζουν «γενναίες» ποσότητες για να δώσουν γεύση στα πιάτα τους. Με αυτό τον τρόπο
    ακόμα και μία απλή σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι και κρεμμύδι, μπορεί να είναι μία θερμιδική
    βόμβα εάν έχει μεγάλη ποσότητα λαδιού. Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, ότι μια κουταλιά της
    σούπας ελαιόλαδου, έχει περίπου 160 θερμίδες. Πάνω κάτω τις ίδιες θερμίδες και με όλα τα
    υπόλοιπα λάδια (πχ ηλιέλαιο, βαμβακέλαιο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο κτλ). Συνεπώς, μια
    καλή επιλογή όταν τρώτε έξω είναι να ζητάτε να μην προσθέτουν λάδι στο φαγητό σας, ή
    απλά να βάζουν μόνο μία κουταλιά της σούπας.
    Αντίστοιχα, στο σπίτι, όταν μαγειρεύετε τα πιάτα σας, μπορείτε να περιορίσετε τη χρήση
    ελαιόλαδου σε 1 ή 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να
    επιλέξετε να δώσετε γεύση στα πιάτα σας με επιλογές που έχουν λιγότερες θερμίδες, όπως
    για παράδειγμα το ξύδι, το λεμόνι ή τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, τα οποία είναι γεμάτα
    αντιοξειδωτικά και έχουν σχεδόν μηδενικές θερμίδες.

Μην ξεχνάμε ότι όπως, όλα τα πράγματα, έτσι και η υγιεινή διατροφή, δεν θέλει κόπο, αλλά
θέλει τρόπο. Αν ακολουθήσετε τις παραπάνω απλές και εύκολες συμβουλές είναι σχεδόν
βέβαιο ότι θα μπορέσετε να διατηρήσετε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα ακολουθώντας μία
βίγκαν διατροφή!

Περισσότερα νέα