VEGAN
Seitan 2

Seitan – όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Το seitan είναι μια εναλλακτική χορτοφαγική λύση κρέατος με την ενυδατωμένη γλουτένη σίτου ως βασικό συστατικό.

Η γλουτένη παρέχει στο seitan τη διακριτική λαστιχωτή, κρεμώδη υφή και ουδέτερη γεύση.

Πώς παρασκευάζεται

To seitan μπορεί να αγοραστεί έτοιμο ή να παρασκευαστεί στο σπίτι αναμειγνύοντας καθαρισμένη, αποξηραμένη γλουτένη σίτου σε σκόνη με νερό. Ακόμη μπορεί να παρασκευστεί στο σπίτι με διαδοχικά ξεπλύματα μιας ζύμης από αλεύρι και νερό.

Δείτε στο βίντεο πώς μπορείτε να το παρασκευάσετε στο σπίτι από αλεύρι.

Σε όλες τις περιπτώσεις για το τελικό προϊόν προστίθενται διάφορα μυρωδικά, μπαχαρικά και αρτύματα για ενίσχυση της γεύσης.

Μια βασική διαφορά ωστόσο είναι ότι το έτοιμο προς αγορά seitan συνήθως περιέχει υπερβολική ποσότητα αλατιού ή/και ζάχαρης!

Από διατροφικής σκοπιάς είναι εξαιρετικά πλούσιο σε σελήνιο ενώ παρέχει αξιολογήσιμες ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου και φωσφόρου.

Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και μηδενική χοληστερόλη, γεγονός που το καθιστά φοβερή εναλλακτική για όσους έχουν πρόβλημα υπερχοληστερολαιμίας ή καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το εκπληκτικό ωστόσο για μια χορτοφαγική διατροφή είναι ότι μια μερίδα 90 γραμμαρίων seitan δίνουν στον οργανισμό 25 γραμμάρια πρωτεΐνης, ποσότητα που καλύπτει το 30-40% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας ενός μέσου ενήλικα.

Παρόλο που περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, λείπουν από το seitan δύο σημαντικά αμινοξέα, η λυσίνη και η θρεονίνη, που όμως μπορούν να προστεθούν στο γεύμα με την ταυτόχρονη κατανάλωση οσπρίων, σπόρων και ξηρών καρπών.

Επιπτώσεις

Στα αρνητικά της κατανάλωσής του είναι το γεγονός ότι δεν είναι καλά ανεκτό από άτομα που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη και βέβαια απαγορεύεται η κατανάλωσή του από άτομα με κοιλιοκάκη.

Επίσης, εάν καταναλώνεται εκτός σπιτιού είναι συνήθως τηγανητό, οπότε μειώνεται η θρεπτική αξία του γεύματος.

Πηγή 1

Πηγή 2

Πηγή 3

Αναστασία Μαργέλη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αναστασία Μαργέλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Περιστέρι Αττικής.

Σπούδασε στο Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποφοιτώντας το 2006 με βαθμό πτυχίου 7,9.

Κατά την διάρκεια των σπουδών της ασχολήθηκε με την διατροφική αντιμετώπιση ασθενειών, την παχυσαρκία, την διατροφή ειδικών ομάδων, την ψυχολογία της διατροφής, την παιδική παχυσαρκία, την αθλητική διατροφή. Στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης αντιμετώπισε κλινικά περιστατικά στα εξής νοσοκομεία: Ερυθρός Σταυρός, Τζάνειο, Σισμανόγλειο, Γενικό Κρατικό Γεννηματάς.

Η πτυχιακή της εργασία είχε θέμα «Διαχείριση βάρους σε παχύσαρκα παιδιά» και βαθμολογήθηκε με  «Άριστα 10».

Συνειδητοποιώντας την αξία της συμβουλευτικής για την εφαρμογή διατροφικών προγραμμάτων, παρακολούθησε το εξ αποστάσεως σεμινάριο «Οργάνωση και προσωπική συμβουλευτική» (Life Coaching) στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (Ακαδ. Έτος 2012-2013).

Επίσης, για καλύτερη διαχείριση του διαιτολογικού γραφείου, στο πλαίσιο της συνεχούς επιμόρφωσης, παρακολούθησε το εξ αποστάσεως πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα: Συμβουλευτική και Εφαρμογή» στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (Ακαδ. έτος 2017-2018)

Αποκτώντας εμπειρία, εργάστηκε ως υπεύθυνη του διαιτολογικού τμήματος της εταιρείας τροφοδοσίας εκδηλώσεων “CARDIOFIT” στην Αργυρούπολη και τοπικών διαιτολογικών κέντρων στο Περιστέρι.

Από το 2006 εργάζεται παράλληλα ως ιδιώτης διαιτολόγος.

Περισσότερα νέα