Σελίδα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Εναλλακτικά ζυμαρικά: Πλούσια σε γεύση αλλά και σε θρεπτική αξία!

Τα τελευταία χρόνια, η υιοθέτηση μίας υγιεινής διατροφής, αλλά και γενικά ενός υγιεινού
τρόπου ζωής, αποτελεί όλο και πιο έντονη τάση στη χώρα μας, αλλά και συνολικά στο
δυτικό κόσμο. Η γυμναστική έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, ενώ τα γεύματά μας δεν
αρκεί πια να είναι απλώς νόστιμα, αφού η διατροφική τους αξία είναι πλέον εξίσου
σημαντική (αν όχι πιο σημαντική) με το πόσο απολαυστικά είναι.

Για αυτό το λόγο, οι καταναλωτές και οι καταναλώτριες αναζητούν τρόφιμα υψηλής
θρεπτικής αξίας, με μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης (για καλύτερη μυϊκή ανάπτυξη) και
χαμηλότερο ποσοστό λιπαρών (ιδιαίτερα κορεσμένων). Ακόμα, οι νέες διατροφικές τάσεις
επιτάσσουν τη μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων, όπως είναι τα λευκά άλευρα και η
λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, την αποφυγή των τροφίμων ζωικής προέλευσης (π.χ.
γαλακτοκομικά και αυγά) καθώς επίσης και την αποφυγή της γλουτένης. Έτσι, συνηθισμένα
τρόφιμα που καταναλώναμε στην παραδοσιακή εκδοχή τους, εμπλουτίζονται με νέα
συστατικά ή αποκτούν συνολικά καινούρια σύσταση, με σκοπό να καλύπτουν τις ανάγκες
που απαιτεί ο σύγχρονος τρόπος διατροφής.

Ένα από τα πιο αγαπημένα τρόφιμα που καταναλώνουν οι άνθρωποι σε όλα σχεδόν τα
μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, είναι τα ζυμαρικά, τα οποία παραδοσιακά
παρασκευάζονται από αλεύρι σκληρού σίτου ή σιμιγδάλι. Παρόλα αυτά, τα τελευταία
χρόνια, έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα ο τομέας των εναλλακτικών ζυμαρικών, με κάθε είδους
διαφορετικές πρώτες ύλες, όπως είναι το ρύζι, το καλαμπόκι, το χαρούπι, τα όσπρια
(ρεβύθια, φακές, φασόλια) και τα ψευδοδημητριακά (κινόα, αμάρανθος, φαγόπυρος). Τα
ζυμαρικά αυτά τα δημιουργούν από μικρές παραδοσιακές βιοτεχνίες και συνεταιρισμοί,
μέχρι μεγάλες πολυεθνικές, γεγονός που αποδεικνύει ότι η νέα αυτή τάση, ήρθε για να
μείνει!

Πάμε να δούμε κάποια από τα εναλλακτικά ζυμαρικά που μπορούμε να βρούμε στην
ελληνική αγορά:

Casarecce από ρεβίθια – Barilla

Τα ζυμαρικά αυτά αποτελούνται από 100% αλεύρι ρεβιθιού, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες
και φυτικές ίνες και δεν περιέχουν γλουτένη.

Μάθετε περισσότερα εδώ: https://www.barilla.com/el-
gr/products/pasta/legumes/casarecce

Βιολογικά στριφτά ζυμαρικά από κόκκινη φακή – PROFUSION

Τα βιολογικά ζυμαρικά από κόκκινες φακές, δεν περιέχουν σιτάρι και γλουτένη, ενώ
αποτελούν μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Μαγειρεύονται γρήγορα και
έχουν υπέροχη υφή.

Μάθετε περισσότερα εδώ: https://greenhousebio.gr/el/pasta-zymarika-gluten-free/6963-
Strifta-Zymarika-apo-Kokkinh-Fakh-Xwris-Gloutenh-300gr-Profusion-bio.html

Βίδες πράσινης φακής – ΒΙΟΑΓΡΟΣ ΒΙΟ

Τα ζυμαρικά αυτά είναι χαμηλά σε λιπαρά και σε σάκχαρα, και έχουν υψηλή
περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών.

Μάθετε περισσότερα εδώ: https://www.bioagros.gr/proionta/ksirofortio/bides-prasinis-
fakis-250GR-bioagros-bio-211011609-detail

Ριγκατόνι ολικής άλεσης με χαρούπι – Melissa

Τα ζυμαρικά αυτά είναι φτιαγμένα με βάση το ελληνικό χαρούπι. Έχουν τη χαρακτηριστική
γεύση του χαρουπιού, είναι πλούσια σε μαγγάνιο και αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών.

Μάθετε περισσότερα εδώ: https://www.melissa.gr/product/rigkatoni-me-charoypi/

Κατσαρόνι από φάβα – ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Τα ζυμαρικά αυτά παρασκευάζονται από 47% λαθούρι, 47% μπιζέλι, γλουτένη και ντομάτα.
Φτιάχνονται στην Ελλάδα από τα εργαστήρια ζυμαρικών Σεραφείμ. Έχουν υψηλή
περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Τέλος, βράζουν σε πέντε λεπτά και είναι
ιδανικά για παιδιά που δεν τους αρέσουν τα όσπρια.

Μάθετε περισσότερα εδώ: https://www.thanopoulos.gr/el/alles-pastes/30327-serafeim-
pasta-zumarikon-pure-pasta-zumarika-apo-ospria-katsaroni-apo-fava-330g-
5202667164629.html

Βίδες από Αρακά & Κινόα – Clearspring

Βιολογικά ζυμαρικά, χωρίς γλουτένη, από αλεύρι πράσινου αρακά και λευκής κινόα. Έτοιμα
σε 6 λεπτά, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.

Μάθετε περισσότερα εδώ: https://www.natureshouse.gr/product/clearspring-vides-apo-
araka-kinoa-xoris-glouteni/

Ζυμαρικά από 100% μαύρη φακή βιολογική – Κερκίνης Γη

Τα ζυμαρικά αυτά παράγονται από 100 % αλεσμένη μαύρη φακή, χωρίς αλέυρι ή άλλα
πρόσθετα. Με το βράσιμο διατηρούν ατόφιο το σχήμα και την υφή τους, χωρίς να σπάνε ή
να λασπώνουν.

Τα ζυμαρικά από όσπρια είναι ιδανικά για όσους έχουν δυσπεψία στα
όσπρια, καθώς δεν προκαλούν φούσκωμα στο στομάχι. Περιέχουν υψηλό ποσοστό φυτικών
ινών, πρωτεΐνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνες Β και σίδηρο.

Μάθετε περισσότερα εδώ:
https://www.meliory.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%BD/%CE%B6%CF%
85%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CF%8C-
%CE%BC%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B7-%CF%86%CE%B1%CE%BA%CE%AE-
%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-
%CE%BA%CE%B5/

Πέννες από καστανό ρύζι – DOVES FARM FREEΕ

Οι βιολογικές πέννες από καστανό ρύζι ολικής αλέσεως δεν περιέχουν γλουτένη. Τα
ζυμαρικά της Doves δημιουργούνται από υλικά εξαιρετικής ποιότητας, 100% βιολογικής
γεωργίας, χωρίς γλουτένη, σιτάρι, ξηρούς καρπούς, γάλα, καζεΐνη, αυγά και σόγια.

Μάθετε περισσότερα εδώ: https://www.marthaspharmacy.gr/6435-doves-farm-freee-
pennes-apo-kastano-ryzi-500gr?catid=5294

Βιολογικά noodles με κολοκύθι, τζίντζερ & καφέ ρύζι – KING SOBA

Τα ζυμαρικά αυτά είναι πλούσια σε κάλιο, χαμηλά σε θερμίδες και γεμάτα με βήτα-
καροτίνη (σημαντικό αντιοξειδωτικό). Τρώγονται είτε ζεστά είτε κρύα και είναι ιδανικά για
δίαιτα. Τέλος, είναι πιστοποιημένα Gluten Free, κατάλληλα ακόμη και για άτομα που
πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Μάθετε περισσότερα εδώ:
https://greenhousebio.gr/el/%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%C
E%AE-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B6%CE%AF%CE%BD%CE%B1/1042-noodles-me-
kolokythi-tzintzer-kafe-ryzi-xgl-250gr-bio-king-soba-bio-619286609007.html

Στριφτό με μπιζέλι πράσινο – Probios

Τα ζυμαρικά αυτά παρασκευάζονται από 100% αλεύρι από πράσινα μπιζέλια (αρακάς).
Είναι χωρίς γλουτένη, vegan και παράγονται στην Ιταλία. Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών
και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Μάθετε περισσότερα εδώ: https://www.ola-bio.gr/strifto-mpizeli-prasino-x-g-biol-250gr

Similar Posts