Στο The Foodies
μοιραζόμαστε
το πάθος
για υγιεινή
διατροφή,
vegan συνταγές,
μικρά μυστικά
ευεξίας
και πολλά ακόμα
για μια ζωή
γεμάτη γεύση

NEA
3 (1)

Ταξίδι με σκύλο ή γάτα – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τώρα το καλοκαίρι, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που επιλέγουν να ταξιδέψουν για διακοπές παρέα με το κατοικίδιό τους στον προορισμό της αρεσκείας τους. Σε αυτό το άρθρο είναι συγκεντρωμένες όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε, ανάλογα με το αν θα ταξιδέψουμε με πλοίο, ΚΤΕΛ, τρένο, αεροπλάνο ή αυτοκίνητο.

Ταξίδι με πλοίο

Για να ταξιδέψουμε με πλοίο με τον σκύλο ή τη γάτα μας, θα πρέπει να έχουμε ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο, και φυσικά το κατοικίδιό μας να έχει κάνει τα απαραίτητα εμβόλια και να είναι τσιπαρισμένο, όπως ορίζει ο νόμος. Αν ταξιδεύουμε με καμπίνα, μπορούμε να ρωτήσουμε την εταιρεία αν διαθέτει ειδικές καμπίνες “pet friendly” στις οποίες επιτρέπεται η παραμονή κατοικιδίων. Ακόμα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι στα περισσότερα πλοία δεν επιτρέπεται η παραμονή του σκύλου μας εκτός κλουβιού στον εσωτερικό χώρο, γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό, αν ταξιδεύουμε στο κατάστρωμα, να πρέπει να παραμείνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού στον εξωτερικό χώρο. Παρ’ όλα αυτά, αν ταξιδεύουμε με γάτα ή με μικρόσωμο σκύλο που παραμένει σε κλουβί μεταφοράς, τότε στις περισσότερες περιπτώσεις επιτρέπεται να βρισκόμαστε σε όλα τα μέρη του πλοίου. Για τα μεγαλύτερα σκυλιά, τα πλοία διαθέτουν βάσει νόμου ειδικά κλουβιά (crate) στα εξωτερικά καταστρώματα, στα οποία μπορούμε να αφήσουμε τα ζώα μας. Παρ’ όλα αυτά, η πρακτική αυτή είναι καλό να αποφεύγεται, αν είναι δυνατόν, καθώς τα ζώα βιώνουν συχνά έντονο στρες μέσα στο πλοίο, και αυτό εντείνεται όταν τα αφήνουμε μόνα τους.

Ταξίδι με ΚΤΕΛ

Αν θέλουμε να ταξιδέψουμε με τον σκύλο ή τη γάτα μας με ΚΤΕΛ, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτό επιτρέπεται μόνο αν έχουμε μικρόσωμο ζώο που χωράει σε κλουβάκι μεταφοράς. Ακόμα, η νομοθεσία ορίζει ότι ένα ποσοστό των δρομολογίων δέχονται ζώα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να καλούμε την εταιρεία από πριν, για να ξέρουμε ποιες ώρες είναι διαθέσιμες για να ταξιδέψουμε με το κατοικίδιό μας. Μία ακόμα σημαντική επισήμανση που πρέπει να τονιστεί, είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούμε τον σκύλο ή τη γάτα μας μέσα στον χώρο των αποσκευών, καθώς αυτό είναι επικίνδυνο για την υγεία τους. Τα ζώα ταξιδεύουν πάντα στον χώρο των επιβατών, μέσα σε κλουβί μεταφοράς και μόνο μετά την επίδειξη ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου.

Ταξίδι με τρένο

Αν θέλουμε να ταξιδέψουμε με τον σκύλο ή τη γάτα μας με τρένο, είναι σημαντικό και πάλι να έχουμε ενημερωμένο βιβλιάριο ή διαβατήριο με όλα τα απαραίτητα εμβόλια και τον αριθμό μικροτσίπ. Σε περίπτωση που το ζώο μας είναι μικρόσωμο, στις περισσότερες περιπτώσεις θα μπορεί να ταξιδέψει στην καμπίνα των επιβατών μαζί μας, μέσα σε ειδικό κλουβάκι μεταφοράς. Τα μεγαλόσωμα ζώα μεταφέρονται σε ειδικούς χώρους μαζί με τις αποσκευές. Για περισσότερες πληροφορίες για τους ισχύοντες κανόνες των τρένων στην Ελλάδα, δείτε εδώ

Ταξίδι με αεροπλάνο

Αν θέλουμε να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο με τον σκύλο ή τη γάτα μας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους σχετικούς κανόνες της κάθε εταιρείας πριν κλείσουμε το εισιτήριό μας. Οι περισσότερες εταιρείες δέχονται τα μικρόσωμα ζώα να ταξιδεύουν στην καμπίνα των επιβατών με μία επιπλέον επιβάρυνση. Για να γίνει αυτό, το ζώο πρέπει να έχει μέχρι ένα ορισμένο βάρος, να βρίσκεται μόνιμα στο κλουβί μεταφοράς του και να έχει ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας (για το εσωτερικό) και διαβατήριο (για το εξωτερικό), στο οποίο να φαίνεται ο αριθμός μικροτσίπ αλλά και ότι έχουν γίνει τα απαραίτητα εμβόλια (συμπεριλαμβανομένου του αντιλυσσικού). Επίσης, είναι σημαντικό να φαίνεται ότι το ζώο το οποίο μεταφέρουμε βρίσκεται στο δικό μας όνομα και όχι κάποιου άλλου, συγγενικού ή φιλικού μας προσώπου. Τέλος, πρέπει να γνωρίζουμε ότι, κατά τον έλεγχο αποσκευών, θα χρειαστεί να βγάλουμε τον σκύλο ή τη γάτα μας από το κλουβάκι μεταφοράς, ώστε να ελεγχθεί χωριστά το κλουβάκι μαζί με τις υπόλοιπες τσάντες, και στη συνέχεια να βάλουμε και πάλι το ζώο μέσα αφού περάσουμε τον έλεγχο. Στην περίπτωση που ο σκύλος ή η γάτα μας υπερβαίνει το όριο βάρους που θέτει η εταιρεία, ή σε περίπτωση που η εταιρεία δεν δέχεται καθόλου ζώα στην καμπίνα επιβατών (ή έχει θέσει ανώτατο όριο ζώων που μπορούν να βρίσκονται σε αυτή), τότε το κατοικίδιό μας θα πρέπει να ταξιδέψει σε ειδικό (μεγαλύτερο) κλουβί στον χώρο των αποσκευών. Επειδή όμως η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για τα ζώα, είναι σημαντικό να μην είναι κάτι που θα επιλέξουμε να κάνουμε, εφόσον έχουμε άλλες δυνατότητες.

Ταξίδι με αυτοκίνητο

Το ταξίδι με το αυτοκίνητο είναι ίσως η καλύτερη επιλογή, αν έχουμε κατοικίδιο, καθώς μπορούμε σε μεγάλο βαθμό να ελέγξουμε τις συνθήκες που θα επικρατούν, καθώς και τις στάσεις που θα κάνουμε. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τον σκύλο ή τη γάτα μας να νιώσει άνετα στον χώρο του αυτοκινήτου, προτού ξεκινήσουμε το ταξίδι μας, ιδιαίτερα αν αυτό είναι πολύωρο. Για τον λόγο αυτό, μπορούμε να φέρουμε σταδιακά το ζώο σε επαφή με το αυτοκίνητό μας, αρχικά βάζοντάς το μέσα ενώ η μηχανή είναι σβηστή για να συνηθίσει τον χώρο, και στη συνέχεια ανάβοντας τη μηχανή καθώς το αυτοκίνητο είναι ακινητοποιημένο, για να συνηθίσει ομαλά και τον ήχο της μηχανής. Για να ταξιδεύουμε με ασφάλεια, ειδικά αν το κατοικίδιό μας είναι απρόβλεπτο, πρέπει ιδανικά να το έχουμε περιορισμένο σε κλουβί μεταφοράς ή ειδικό crate, αλλιώς να το έχουμε στο πίσω κάθισμα βάζοντας ειδική σχάρα για να μην μπορεί να πηδήσει στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου την ώρα που οδηγούμε.

Και κάτι ακόμα!

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει το κατοικίδιό μας καθώς και το στρες που μπορεί να του προκαλέσει ένα πολύωρο και κουραστικό ταξίδι, ιδιαίτερα με κάποιο μέσο που έχει έντονο θόρυβο ή κραδασμούς. Για τον λόγο αυτό, ιδανικά θα είναι να έχουμε τον σκύλο ή τη γάτα μας κοντά μας, καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, αν αυτό είναι εφικτό. Επίσης, είναι σημαντικό από αρκετό καιρό πριν να έχουμε ενημερώσει το βιβλιάριο ή το διαβατήριο του ζώου, να έχουμε κάνει τα απαραίτητα εμβόλια και το μικροτσίπ και να έχουμε ενημερωθεί από την/τον κτηνίατρό μας για το τι χρειάζεται να κάνουμε για να ταξιδέψουμε νόμιμα και με ασφάλεια. Ακόμα, είναι καλό να καλέσουμε την εταιρεία με την οποία ταξιδεύουμε πριν καν κάνουμε κράτηση για το εισιτήριό μας, ώστε να γνωρίζουμε τους εκάστοτε κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που πρέπει να καλύπτονται για να ταξιδέψουμε με τον σκύλο ή τη γάτα μας.

Οδηγός αγοράς: Προϊόντα για ένα πιο ευχάριστο και ασφαλές ταξίδι με το κατοικίδιό μας

  • Karlie Σαμαράκι για Γατάκια

Μία έξυπνη λύση για τις διακοπές είναι το σαμαράκι με το οποίο μπορούμε να μάθουμε στο γατάκι μας να πηγαίνει βόλτα από μικρό. Πρόκειται για ένα αβαθμίδωτα ρυθμιζόμενο σαμαράκι με κούμπωμα κλικ, ειδικά για νεαρές γάτες.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

  • Sightseeing Σακίδιο-Τσάντα Μεταφοράς

Ένα άνετο σακίδιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά του κλασικού κουτιού μεταφοράς. Πρόκειται για τσάντα μεταφοράς με μεγάλη, αναδιπλούμενη διχτυωτή οροφή, κάλυμμα βροχής και πρόσθετες τσέπες για αξεσουάρ, ιδανικό για μικρόσωμους σκύλους και γάτες.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

  • Παλτό Σκύλων Mint

Ιδανικό για ταξίδια σε μέρη που έχουν χαμηλές θερμοκρασίες ή αέρα. Ολόσωμο παλτό σκύλου με μανίκια ως τη μέση των ποδιών, προστασία από υγρασία, κρύο & βρομιά, ελαφρύ & άνετο, με φλις επένδυση, κορδόνι περίσφιξης για εξατομικευμένη προσαρμογή στο σώμα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

  • Pedigree Dentastix Fresh

Η ιδανική επιλογή για πολύωρη απασχόληση του σκύλου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Πρόκειται για Σνακ οδοντικής περιποίησης με ευκάλυπτο & εκχύλισμα πράσινου τσαγιού για δροσερή αναπνοή, ειδική υφή & ενεργά συστατικά για καθαρισμό των δοντιών, μείωση πέτρας, πλάκας & στοματικής κακοσμίας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

  • Κάθισμα Αυτοκινήτου Booster

Καλάθι σκύλου για τοποθέτηση στο κάθισμα του συνοδηγού στο αυτοκίνητο, ανθεκτική κατασκευή και ασφαλής στερέωση με ιμάντες, επενδυμένη επιφάνεια βάσης και πλάτη, με κοντό οδηγό και πρακτικές θήκες στο πλάι.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

  • Trixie Ζώνη Aσφαλείας Σκύλων

Ζώνη ασφαλείας για σκύλους, για ασφαλή μεταφορά στο αυτοκίνητο, ταιριάζει σε όλα τα συνηθισμένα κουμπώματα, με ενσωματωμένο αβαθμίδωτο οδηγό, φοριέται εύκολα στο σπίτι και χρησιμοποιείται και ως σαμαράκι.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

  • Kleinmetall Allside Comfort Κάλυμμα Προστασίας Αυτοκινήτου

Χοντρό, καπιτονέ κάλυμμα προστασίας αυτοκινήτου από υδροαπωθητικό πολυεστέρα, ιδιαίτερα μονωτικό, με πλευρικά τοιχώματα για έξτρα προστασία από βρομιά, με ανοίγματα για ζώνη ασφαλείας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

  • Μπολ Τροφής Ταξιδίου Σιλικόνης

Μπολ τροφής και νερού από σιλικόνη, για σκύλους και γάτες. Είναι ελαφρύ, μαζεύει εύκολα, πλένεται στο πλυντήριο πιάτων, δεν πιάνει χώρο, και είναι η ιδανική πρακτική εναλλακτική για τα ταξίδια.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

Περισσότερα νέα