Στο The Foodies
μοιραζόμαστε
το πάθος
για υγιεινή
διατροφή,
vegan συνταγές,
μικρά μυστικά
ευεξίας
και πολλά ακόμα
για μια ζωή
γεμάτη γεύση

NEA
SOKOLATA_2

Ποια σοκολάτα θα πρέπει να επιλέξω και γιατί

Η σοκολάτα και η μοναδική της γεύση αποτελούν έναν οργασμό στον ουρανίσκο για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Εμείς οι απανταχού λάτρεις τις σοκολάτας επιλέγουμε το είδος που μας ταιριάζει περισσότερο και την συνδυάζουμε με ξηρούς καρπούς ,γάλα, πιπέρι, ή και πολλούς ακόμα συνδυασμούς. Πόσα πράγματα όμως ξέρουμε για αυτήν? Πως επιδρά στον οργανισμό μας? Mας προσθέτει βάρος ή όχι? Μας δίνει ενέργεια? Πως πρέπει να καταναλώνεται και τι πρέπει να προσέχουμε?

  1. Προέλευση σοκολάτας

Η ιστορία της σοκολάτας χάνεται στα βάθη του χρόνου. Το 600 μ.Χ. οι Μάγια έχουν ήδη ιδρύσει φυτείες κακαόδεντρου στο Γιουκατάν και απολαμβάνουν ρόφημα σοκολάτας. Εικάζεται, όμως, ότι ο λαμπρός αυτός πολιτισμός γνώριζε το κακάο πολύ νωρίτερα. Οι Αζτέκοι πιστεύουν ότι οι σπόροι του δέντρου έχουν προέλευση από τον παράδεισο. Μεταβιβάστηκαν στον άνθρωπο από τον θεό του ανέμου και χαρίζουν δύναμη και σοφία. Είναι πολύτιμοι και χρησιμοποιούνται ως μέσο συναλλαγής και μονάδα μέτρησης. Οι Αζτέκοι καβουρδίζουν και αλέθουν τους κόκκους και με τη σκόνη παρασκευάζουν το ρόφημα «τσοκλάτλ», στο οποίο προσθέτουν βανίλια και μπαχαρικά και του αποδίδουν ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες. 

Μέχρι το Πάσχα του 1519 που ο Ισπανός κονκισταδόρ Χερνάντο Κορτές φτάνει με τον στόλο του στη χερσόνησο Γιουκατάν και δοκιμάζει τσοκλάτλ στο ανάκτορο του αυτοκράτορα Μοντεζούμα, η Ευρώπη δεν γνωρίζει την απόλαυση της σοκολάτας. Ο Κορτές, παρόλο που βρίσκει το ρόφημα πικρό, φέρνει πίσω μερικούς κόκκους κακάο και τη συνταγή. Η γεύση του ποτού κατακτά την ισπανική αυλή. Το 1606, ο Ιταλός έμπορος Αντόνιο Καρλέτι ανακαλύπτει αυτό τον βρώσιμο θησαυρό και τον διαδίδει στην Ιταλία· έτσι ξεκινά η ιστορία αγάπης της Ευρώπης με το κακάο. Θα χρειαστούν παραπάνω από δύο αιώνες μέχρι η σοκολάτα από αγαπημένο ποτό της ελίτ κοινωνίας να εξελιχθεί σε παγκόσμιο προϊόν διατροφής. Θεωρείται ότι η πρώτη πλάκα σοκολάτας παρασκευάστηκε από τον Τζόζεφ Φράι στο Μπρίστολ γύρω στα 1847 (Κορινθίου Μ, 2020).

Οι χώρες στις οποίες τα κακαόδεντρα ευδοκιμούν είναι η Βραζιλία, η Βενεζουέλα, το Μεξικό, η Νικαράγουα, η Γουατεμάλα, η Κολομβία, τα νησιά της Καραϊβικής, η Τζαμάικα, η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Σρι Λάνκα. Άλλες χώρες στις οποίες η σοκολάτα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή εγχώρια προϊόντα είναι η Ελβετία, η Αγγλία, το Βέλγιο και άλλες πολλές χώρες της Ευρώπης. Η αφετηρία της σοκολάτας στην Ιταλία είναι, αδιαμφισβήτητα, το Τορίνο στον οποίο ο διάσημος espresso με τη ζεστή σοκολάτα αποτελούν ένα από τα πιο αγαπητά ροφήματα. Η Αγγλία, διοργανώνει κάθε χρόνο τον Οκτώβριο Φεστιβάλ σοκολάτας, με εκατομμύρια λάτρεις της σοκολάτας να συρρέουν για να λάβουν μέρος. Το Βέλγιο αποτελεί τον παράδεισο της σοκολάτας, καθώς κάθε χρόνο παράγει περισσότερους από 172.000 τόνους και παραμένοντας μία από τις λίγες χώρες η οποία διαθέτει μουσείο σοκολάτας (Σκαμπαρδώνη Μ, 2019).

 

 

2.   Είδη σοκολάτας

Η σοκολάτα, όπως αναφέρθηκε, παράγεται από τον καρπό του δέντρου του κακάο. Ο καρπός αυτός μετά την επεξεργασία του, ζύμωση, αποξήρανση και καβούρδισμα, χωρίζεται σε 2 βασικά συστατικά: την κακαόμαζα και το βούτυρο κακάο. Τα είδη της σοκολάτας βασίζονται σε αυτά τα 2 βασικά συστατικά και διαφοροποιούνται από τη μεταξύ τους ποσοστιαία σύσταση στη σοκολάτα αλλά και από την πρόσμειξη άλλων υλικών, κυρίως τη ζάχαρη και το γάλα. Τα βασικότερα είδη σοκολάτας είναι τα εξής:

  • Κακάο

Το κακάο είναι ένα προϊόν σοκολάτας σε σκόνη με περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο μεταξύ 10% και 25%.

  • Κουβερτούρα

Αποτελείται από κακαόμαζα, βούτυρο κακάο και ζάχαρη. Το ποσοστό της κακαόμαζας είναι αυτό που καθορίζει την ποιότητα αλλά και τη γεύση της σοκολάτας σε μεγάλο βαθμό. Το ποσοστό αρχίζει από το 50% για τις περισσότερο κοινές σοκολάτες, φτάνει το 70% για σοκολάτες υψηλής περιεκτικότητας σε κακαόμαζα και εξαιρετικής ποιότητας και αγγίζει το 95% στο υψηλότερο ποσοστό της απόλυτης μπίτερ σοκολάτας χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

  • Μπίτερ σοκολάτα

Πρόκειται ουσιαστικά για κακαόμαζα χωρίς την προσθήκη ζάχαρης. Η μπίτερ σοκολάτα δεν καταναλώνεται αυτούσια, γιατί είναι πολύ πικρή (εξού και ο χαρακτηρισμός μπίτερ, bitter), αλλά είναι ιδανική για χρήση στη ζαχαροπλαστική, ιδιαίτερα σε συνταγές που προϋποθέτουν την προσθήκη μεγάλης ποσότητας ζάχαρης (οπότε η πικρή γεύση της μπίτερ θα εξισορροπήσει τη γλυκύτητα της ζάχαρης).

  • Σοκολάτα γάλακτος

Αποτελείται από κακαόμαζα, ζάχαρη και γάλα (ή σκόνη γάλακτος). Το ποσοστό της κακαόμαζας είναι κατά μέσο όρο στο 35%. Η σοκολάτα γάλακτος έχει σχετικά μαλακή υφή λόγω των επιπρόσθετων γαλακτοκομικών που περιέχει. Επιπλέον, είναι πιο γλυκιά και λιγότερο πικρή από τη μαύρη. Καθώς λιώνει εύκολα στο στόμα, ενδείκνυται να την απολαμβάνουμε αυτούσια (σε μπάρα).

  • Λευκή σοκολάτα

Αποτελείται από βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα (ή σκόνη γάλακτος) και δεν περιέχει καθόλου κακαόμαζα. Συχνά επίσης στο μείγμα προστίθεται βανίλια. Η λευκή σοκολάτα είναι πολύ γλυκιά και κρεμώδης, αλλά δεν έχει την πικρή διάσταση της σοκολάτας με την κακαόμαζα.

  • Μαύρη σοκολάτα

Γνωστή και ως «υγείας», διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: γλυκόπικρη και ημίγλυκη. Και στις δύο περιπτώσεις περιέχει τουλάχιστον 35% κακαόμαζα, αν και η ημίγλυκη μπορεί να έχει περισσότερη ζάχαρη από τη γλυκόπικρη. Η περιεκτικότητα σε κακαόμαζα σε κάποιες μαύρες σοκολάτες μπορεί να φτάνει το 80%, αλλά σε αυτή την περίπτωση η σοκολάτα είναι πολύ πικρή και ιδιαίτερα εύθραυστη. Κάποιες μαύρες σοκολάτες είναι πιο φρουτώδεις, ενώ άλλες έχουν πιο διακριτική γεύση, πράγμα που εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο επεξεργασίας των καρπών παρά από την περιεκτικότητά τους σε κακαόμαζα.

  • Ροζ σοκολάτα

Ελβετοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν κόκκινους κόκκους κακάο και κατάφεραν να δημιουργήσουν μια νέα ροζ σοκολάτα. Η ροζ σοκολάτα, που ονομάστηκε Ruby, είναι το πρώτο είδος σοκολάτας που δημιουργήθηκε τα τελευταία 80 χρόνια και η τέταρτη στη σειρά σοκολάτα μετά την μαύρη, τη σοκολάτα γάλακτος και την λευκή, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1930. Το χρώμα οφείλεται αποκλειστικά στους κόκκους κακάο Ruby και όχι σε χρωστικές ουσίες. Η γεύση της είναι φυσική και δεν δημιουργείται από προσθήκες φρούτων. Έχει ελαφριά, κρεμώδη υφή και αποτελεί μια νέα αισθητική απόλαυση που δεν μοιάζει με τις υπόλοιπες σοκολάτες, καθώς δεν είναι ούτε πικρή ούτε γλυκιά, αλλά κάτι εντελώς διαφορετικό.

1.   Κριτήρια επιλογής σοκολάτας

Η επιλογή για αγορά μιας σοκολάτας εξαρτάται καθαρά από το είδος της. Σήμερα είναι πιο εύκολο να δούμε την περιεκτικότητα σε κακάο, αφού αναγράφεται στη συσκευασία. Ποια, όμως, είναι η πραγματική διαφορά ανάμεσα σε μια σοκολάτα με 80% περιεκτικότητα σε κακάο και μια που έχει 60% και γιατί ένα μεγαλύτερο ποσοστό θεωρείται πιο υγιεινό;

Περιεκτικότητα σε κακάο

Το ποσοστό περιεκτικότητας σε κακάο που αναγράφεται σε μια σοκολάτα, δείχνει το κατά πόσο είναι πραγματικό το προϊόν κακάο που περιέχεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προστίθεται έξτρα βούτυρο κακάο και ίσως έξτρα σκόνη κακάο, προκειμένου η σοκολάτα να δώσει ένα πιο κρεμώδες αποτέλεσμα και πιο έντονη γεύση.

Αν, λοιπόν, η σοκολάτα σας έχει 80% περιεκτικότητα κακάο, σημαίνει ότι 80% αυτής περιέχει το προϊόν κακάο με σκόνη και βούτυρο κακάο και πρόσθετο βούτυρο κακάο ή σκόνη, με το υπόλοιπο 20% να περιέχει κυρίως πρόσθετη ζάχαρη και άλλα υλικά γέμισης.

Αν και οι παρασκευαστές δεν είναι υποχρεωμένοι να αναλύσουν ακριβώς την αναλογία από βούτυρο κακάο και σκόνη που χρησιμοποιούν, μπορείτε να καταλάβετε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε κακάο, τόσο περισσότερος θα είναι ο συνδυασμός σε σκόνη και βούτυρο κακάο και τόσο πιο σκούρα θα είναι η σοκολάτα. Θα είναι, όμως, και πιο πικρή;

Η αλήθεια είναι ότι όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα σε κακάο, τόσο πιο πικρή θα είναι η σοκολάτα. Όπως στα πάντα, όμως, έτσι κι εδώ μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις. Οι κόκκοι του κακάο, όπως και του καφέ, έχουν μεγάλη ποικιλία γεύσεων, ανάλογα με το έδαφος που καλλιεργούνται, πώς γίνεται η συγκομιδή, η ζύμωση, το ψήσιμο κ.ο.κ., που σημαίνει ότι μπορεί να δίνουν διαφορετική γεύση στο τελικό προϊόν. Το ζεστό κλίμα με υγρασία (τροπικό) θεωρείται το καλύτερο για καλλιέργεια κακάο.

Αναλόγως και με τις διαφορετικές αναλογίες σε σκόνη κακάο και βούτυρο κακάο μιας σοκολάτας, επίσης, μπορεί δύο σοκολάτες με ίδια περιεκτικότητα σε κακάο να έχουν διαφορετική γεύση και αίσθηση του πικρού (Μαρσέλου, 2018).

Τι να προσέχετε στη σοκολάτα που επιλέγετε

Εκτός κι αν επεξεργάζεστε μόνοι σας τους κόκκους κακάο, δύσκολα θα βρείτε την ακριβή περιεκτικότητα σε μια σοκολάτα. Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που πρέπει να κοιτάτε πριν κάνετε την επιλογή σας.

  • Επιλέξτε σοκολάτες που έχουν το κακάο, κόκκους κακάο, κακαόμαζα κ.ο.κ. πρώτα στη λίστα με τα συστατικά.
  • Όσο πιο λίγα συστατικά έχει μια σοκολάτα, τόσο το καλύτερο.

Μην επιλέγετε σοκολάτες με τη ζάχαρη ως πρώτο συστατικό, με φυτικά έλαια αντί για βούτυρο κακάο και με επεξεργασμένο κακάο.

  • Προτιμήστε μαύρη σοκολάτα από κόκκους που προέρχονται από χώρες όπως Γκάνα, Ισημερινός, Ακτή Ελεφαντοστού. Έχουν το ιδανικό κλίμα για την καλλιέργεια κακαόδεντρων και παράγουν την καλύτερη σοκολάτα του κόσμου. Προτιμήστε η σοκολάτα σας να έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο από εκεί και να είναι fair trade.
  • Για να λάβετε τα αντιοξειδωτικά οφέλη της σοκολάτας, πρέπει να έχει περιεκτικότητα σε κακάο τουλάχιστον 70%.

2.   Σοκολάτα & Υγεία

Επίδραση της σοκολάτας στην υγεία

Το κακάο έχει μια πλούσια σύσταση σε φλαβονοειδή και εξαιρετική αντιοξειδωτική δύναμη, κάτι το οποίο δικαιολογεί τη θετική επίδραση του στην υγεία -μάλιστα σήμερα για του Αμερικάνους, το κακάο αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές αντιοξειδωτικών. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σύστημα του οργανισμού μας που να μην επιδρά θετικά το κακάο, ωστόσο το πλέον είναι ότι η κατανάλωσή του, σχετίζεται με καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση, ενώ υπάρχουν και δεδομένα για καλύτερη διαχείριση βάρους -σε πρώιμα βέβαια στάδια (Παπαχρήστου Π, Τσατραφίλη Σ, Κατσαρόλη Ι, Βουτσά Δ, Κακουλίδη Ο, 2016).

Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι τα νέα είναι ευχάριστα για τους λάτρεις της και ότι μπορούμε να καταναλώνουμε σοκολάτα χωρίς δισταγμούς; Η απάντηση είναι λίγο πιο σύνθετη.

Όσο περισσότερο κακάο τόσο το καλύτερο;

Τα φλαβανοειδή του κακάου έχουν καρδιοπροστατευτική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ ταυτόχρονα τονώνουν τον εγκέφαλο και τη διάθεση. Όσο, λοιπόν, μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε κακάο, τόσο το καλύτερο. Πράγματι λοιπόν είναι προτιμότερο να καταναλώνετε σκούρα σοκολάτα, συγκριτικά με τις πιο γλυκές εναλλακτικές της.

Συν τοις άλλοις, η μεγαλύτερη περιεκτικότητα, αφήνει μικρότερο περιθώριο για πρόσθετη ζάχαρη και άλλες ουσίες, όπως γαλακτοκομικά, τα οποία μπορεί να μπλοκάρουν την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών.

Στην αντιοξειδωτική δράση, όμως, παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, από τη ζύμωση μέχρι το ψήσιμο και την αποξήρανση, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους γίνονται, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Αναλόγως, λοιπόν, με το πώς καλλιεργείται ο καρπός, πόση επεξεργασία δέχεται κ.ο.κ. μπορεί να επηρεαστεί η αντιοξειδωτική του δράση και σε ορισμένες περιπτώσεις μια σοκολάτα με 70% περιεκτικότητα σε κακάο να είναι καλύτερη από μία που αναγράφει 80% περιεκτικότητα σε κακάο. (Μαρσέλου Δ, 2018).

3.   Πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της σοκολάτας

Η σοκολάτα είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Από τη μια πλευρά είναι τα οφέλη, από την άλλη πλευρά τα μειονεκτήματα που επιφέρει η κατανάλωσή της.

Όμως, ως γνωστόν, η ποσότητα είναι αυτή που κάνει το δηλητήριο. Άρα, ποια είναι η ιδανική ποσότητα σοκολάτας που χρειάζεται κάποιος, ώστε να δεχθεί όλα τα οφέλη της; Πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Γρανάδα της Ισπανίας έδειξε ότι άτομα που καθημερινά κατανάλωναν 42,6 γρ σοκολάτας είχαν χαμηλότερο BMI (Δείκτης Μάζας Σώματος) από αυτούς που δεν κατανάλωναν ή που κατανάλωναν λιγότερο. Φάνηκε ότι αυτοί που κατανάλωναν σοκολάτα (είτε μαύρη, είτε γάλακτος) είχαν περισσότερη ενέργεια και ήταν περισσότερο δραστήριοι.

Το μειονέκτημα της σοκολάτας είναι η περιεκτικότητά της σε ζάχαρη και λιπαρά. Η υπερκατανάλωση σοκολάτας θα σας οδηγήσει να πάρετε βάρος, να είστε νωχελικοί και όχι δραστήριοι και τελικά δεν θα απολαύσετε όλα τα καλά που προσφέρει στην υγεία (Παπαχρήστου Π, Τσατραφίλη Σ, Κατσαρόλη Ι, Βουτσά Δ, Κακουλίδη Ο, 2016).

Παρακάτω απαριθμούνται τα μειονεκτήματα της σοκολάτας που σχετίζονται κυρίως με την κατανάλωση της σοκολάτας γάλακτος.

  1. Υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία αλλά και στην κακή υγιεινή των δοντιών, αν δεν είναι τακτικό το καθάρισμά τους.
  2. Υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και σε κορεσμένα λιπαρά, που συνδέοντα άμεσα με τις παθήσεις της καρδιάς.
  3. Δεν αποτελεί σημαντική πηγή μετάλλων, καθώς περιέχει μόνο το 8% της ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο και το 2% σε σίδηρο ((Αγγελοπούλου Κ, 2020).

4.   Vegan σοκολάτες

Μπορεί να αναρωτιέστε πως η αγαπημένη μας σοκολάτα γίνεται να είναι το ίδιο νόστιμη και λαχταριστή χωρίς γάλα, βούτυρο ή άλλα ζωικά προϊόντα. Όμως η απάντηση είναι πολύ απλή. Η φύση μας έδωσε όχι μόνο το κακάο, αλλά και άλλα εκλεκτά συστατικά, που αν τα χρησιμοποιήσουμε σωστά μας δίνουν το πιο λαχταριστό αποτέλεσμα για την πιο γλυκιά απόλαυση.

 

Είναι γεγονός πως μία βιολογική σοκολάτα είναι πολύ πιο αγνή και ωφέλιμη από τη συνηθισμένη σοκολάτα του εμπορίου. Αρχικά, δεν περιέχει καθόλου τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, υδρογονωμένα λιπαρά, ραφηναρισμένη ζάχαρη ή επιπλέον βελτιωτικά γεύσης, ενώ αν πρόκειται για vegan επιλογή, δεν περιέχει ούτε γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι παρασκευασμένη από βιολογικές καλλιέργειες κακάο και μπορείτε να την απολαύσετε σκέτη ή με φρούτα, ξηρούς καρπούς, εκχύλισμα βανίλιας ή με πραλίνα φουντουκιού. Οι επιλογές είναι πολλές και κατευθύνονται σύμφωνα με τα δικά σας γούστα. Επιπλέον, αν είστε λάτρεις των αρκετά γλυκών γεύσεων μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία βιολογικών σοκολατών με προσθήκη επιπλέον ακατέργαστης ζάχαρης ή φυτικών γλυκαντικών ουσιών όπως η στέβια. Έτσι λοιπόν, μία βιολογική σοκολάτα, εκτός από απόλαυση, γεύση και ενέργεια μας χαρίζει όλες τις θρεπτικές ιδιότητες του κακάο, χωρίς αυτές να συνοδεύονται από τις αρνητικές επιπτώσεις των χημικά επεξεργασμένων πρόσθετων συστατικών (Μαθιουδάκη Ε, 2016).

5.   Συνδυασμοί σοκολάτας και υπόλοιπων τροφών

Ο σωστός συνδυασμός των τροφών είναι ίσως το πιο σημαντικό που χρειάζεται να ξέρεις για τη διατροφή σου. Όταν σκεφτόμαστε τι να μαγειρέψουμε, συνήθως μας προβληματίζει η γεύση. Το βασικό κριτήριο όμως θα έπρεπε να είναι το κατά πόσο αυτό που φτιάχνουμε έχει τροφές που συνδυάζονται σωστά ή όχι (Πασχάλη Β, 2020).

Συνδυασμοί με σοκολάτα: Τα καλύτερα και τα χειρότερα ζευγάρια

  • ΝΑΙ με καφέ: Η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, διεγερτικές ουσίες που βρίσκονται και στις δύο τροφές, παρέχουν ένα άμεσο boost. Παράλληλα, αυτός ο εξαιρετικός συνδυασμός ενισχύει υπέροχα την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών του καφέ και της σοκολάτας.
  • ΝΑΙ με μπαχαρικά: Οι πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη, που δίνει ώθηση στο μεταβολισμό και ενισχύει τις καύσεις. Άλλο ένα μπαχαρικό που επίσης ταιριάζει καλά είναι η κανέλα, γιατί μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωσή της βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου του αίματος.
  • ΟΧΙ με γάλα: Η καζεΐνη εμποδίζει την απορρόφηση των φλαβονοειδών που βρίσκονται στο κακάο και είναι πολυφαινόλες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Και αυτός είναι ακόμα ένας λόγος για τον οποίο οι διατροφολόγοι θεωρούν λιγότερο «υγιεινή» επιλογή τη σοκολάτα γάλακτος.
  • ΟΧΙ με αποξηραμένα φρούτα: Δαμάσκηνο, χουρμάς, ξηρό σύκο και άλλα παρόμοια φρούτα είναι πλούσια σε σάκχαρα. Αν τα συνδυάσεις με σοκολάτα, προκαλείται υπερβολική αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

6.   Ποια είναι η πιο ωφέλιμη μορφή σοκολάτας;

Τα είδη της σοκολάτας είναι πολλά, όμως η πιο ωφέλιμη μορφή είναι αυτή της μαύρης σοκολάτας. Κι αυτό, γιατί περιέχει περισσότερο κακάο, που είναι πηγή φλαβονοειδών και έχουν αντιοξειδωτική δράση και πολύ λιγότερα πρόσθετα συστατικά. Αυτό την καθιστά πιο υγιεινή και για αυτόν τον λόγο λέγεται και σοκολάτα υγείας. Αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στον κόσμο. Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, καλίου, ψευδαργύρου, μαγγανίου, σιδήρου και σεληνίου. (Αγγελοπούλου Κ, 2020). Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχει διερευνηθεί η συσχέτιση της μαύρης σοκολάτας με την μείωση της χοληστερόλης και της πίεσης του αίματος. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η μαύρη σοκολάτα είναι ευεργετική, γιατί σε αυτή βρίσκεται περισσότερο κακάο από ό,τι στη σοκολάτα γάλακτος και όσο περισσότερο κακάο περιέχει ένα προϊόν σοκολάτας, τόσο πιο ωφέλιμο είναι για την υγεία. Είναι σημαντικό παρόλα αυτά να έχετε υπόψη σας ότι η ενδεικτική μερίδα αντιστοιχεί περίπου σε ένα σπιρτόκουτο (Παπαχρήστου Π, Τσατραφίλη Σ, Κατσαρόλη Ι, Βουτσά Δ, Κακουλίδη Ο, 2016).

7.   Μαύρη σοκολάτα

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας

Τα οφέλη της είναι πολλά, αρκεί να δίνεται η απαραίτητη προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνουμε.

  1. Μείωση του κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικού επεισοδίου και μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  2. Διατήρηση υγείας του εγκεφάλου και βελτίωση της μνήμης στους ηλικιωμένους που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ (κυρίως η σοκολάτα στην υγρή της μορφή).
  3. Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
  4. Βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους.
  5. Φροντίζει την επιδερμίδα. Προστατεύει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ηλίου και φροντίζει για την ενυδάτωση και την απαλότητα του δέρματος.
  6. Καλύτερη διαχείριση του άγχους και σημαντικό όφελος στην ανάπτυξη του εμβρύου(κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) (Αγγελοπούλου Κ, 2020).

8.   Βιβλιογραφία

 

Αγγελοπούλου Κ, (2020), Σοκολάτα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις γι’ αυτόν τον γλυκό πειρασμό, (www.nancysblog.gr)

Κορινθίου Μ, (2020), Σοκολάτα: με προέλευση από τον παράδεισο, (www.ethnos.gr)

Μαθιουδάκη Ε, (2016), Vegan και βιολογικές σοκολάτες: απολαύστε ελεύθερα, (www.flowmagazine.gr)

Μαρσέλου Δ, (2018), Τι πρέπει να προσέχετε στη σοκολάτα, (www.clickatlife.gr)

Παπαχρήστου Π, Τσατραφίλη Σ, Κατσαρόλη Ι, Βουτσά Δ, Κακουλίδη Ο., (2016), Τρώω σοκολάτα για την υγεία μου, (www.mednutrition.gr)

Πασχάλη Β, (2020), Ποιες τροφές πάνε μαζί; Τα καλύτερα και τα χειρότερα ζευγάρια για απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, (www.shape.gr)

Σκαμπαρδώνη Μ, (2019), Χώρες προέλευσης της σοκολάτας, (cityculture.gr)

Sites

www.yiannislucacos.gr

www.botrini.gr

Περισσότερα νέα