Στο The Foodies
μοιραζόμαστε
το πάθος
για υγιεινή
διατροφή,
vegan συνταγές,
μικρά μυστικά
ευεξίας
και πολλά ακόμα
για μια ζωή
γεμάτη γεύση

NEA
male-hands-stroking-female-back-passionate-couple-making-love-closeup (1)

Vegan προφυλακτικά; Κι όμως υπάρχουν!

Vegan προφυλακτικά. Μία παρεξηγημένη λέξη που γεννάει απορίες και εγείρει ερωτηματικά. Η εύλογη απορία που έρχεται αμέσως στο μυαλό είναι «Μα τι μπορεί να κάνει τα κοινά προφυλακτικά να μην είναι vegan;» Η απάντηση, όπως και σε κάθε άλλο προϊόν που δεν είναι vegan, είναι η ίδια: τα κοινά προφυλακτικά του εμπορίου περιέχουν ζωικά συστατικά, ενώ παράλληλα διεξάγονται πειράματα σε ζώα κατά την παραγωγή τους.

Πιο συγκεκριμένα, τα περισσότερα προφυλακτικά αλλά και λιπαντικά που κυκλοφορούν στην αγορά, περιέχουν καζεΐνη, η οποία είναι μία πρωτεΐνη του γάλακτος. Ακόμα, υπάρχουν εταιρείες των οποίων τα προφυλακτικά παρασκευάζονται από δέρμα προβάτου, όπως γινόταν τα παλαιότερα χρόνια όταν, αντί για καουτσούκ, η πρώτη ύλη των προφυλακτικών ήταν τα έντερα και το δέρμα ζώων.

Ακόμα, όλα σχεδόν τα προφυλακτικά, όπως και κάθε φαρμακευτικό προϊόν, δοκιμάζονται σε ζώα σε διάφορα στάδια της παραγωγής τους, από τα επιμέρους συστατικά μέχρι το τελικό προϊόν.

Γιατί τα κοινά προφυλακτικά δεν είναι βιώσιμα;

Η πρώτη ύλη για την παραγωγή των περισσότερων προφυλακτικών είναι το φυσικό λάτεξ, το οποίο είναι μία λευκή ουσία που παράγεται από τα δέντρα καουτσούκ ή αλλιώς καουτσκουκόδεντρα (Hevea brasiliensis). Τα δέντρα αυτά καλλιεργούνται στην Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική, καθώς χρειάζονται ζεστό και υγρό κλίμα για να ευδοκιμήσουν. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες καλλιέργειες καουτσουκόδεντρων δεν είναι βιώσιμες για το περιβάλλον, με αποτέλεσμα την υπέρμετρη αποψίλωση των δασών, ενώ κατά τη συλλογή του φυσικού λάτεξ υπάρχει συχνά σκληρή εκμετάλλευση των εργατών γης.

Ποιες είναι οι πιο ηθικές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε αν θέλουμε να αγοράσουμε προφυλακτικά;

Μετά από όσα είπαμε, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν είναι λίγες οι εταιρείες που προσφέρουν vegan, ηθικές και πιο οικολογικές επιλογές όσον αφορά στα προφυλακτικά. Οι παρακάτω εταιρείες προφυλακτικών διαθέτουν τις απαραίτητες vegan πιστοποιήσεις (δηλαδή είναι επιβεβαιωμένο ότι δεν περιέχουν ζωικά συστατικά και δεν δοκιμάζουν τα προϊόντα τους σε ζώα), ενώ πολλές από αυτές φέρουν και επιπρόσθετες πιστοποιήσεις, όπως είναι αυτές του δίκαιου εμπορίου (που μας διασφαλίζει τη δίκαιη εργασία) αλλά και της βιώσιμης καλλιέργειας καουτσούκ.

Κάποιες από τις παρακάτω εταιρείες διατίθενται σε ελληνικά φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα (vegan και οικολογικά παντοπωλεία, φαρμακεία), ενώ κάποια άλλα μπορούμε να τα παραγγείλουμε από το εξωτερικό.

  • Προφυλακτικά Glyde

Τα προφυλακτικά Glyde παρασκευάζονται στις Η.Π.Α και, πέρα από vegan (πιστοποίηση Vegan Society), διαθέτουν πιστοποίηση δίκαιου εμπορίου αλλά και βιώσιμης καλλιέργειας καουτσκούκ. Ακόμα, δεν περιέχουν επιβλαβή parabens, γλυκερίνη ή άλλου είδους βλαβερά συστατικά.

Δείτε την επίσημη σελίδα τους εδώ

Στην ελληνική αγορά, μπορείτε να βρείτε τα προφυλακτικά Glyde στο No Harm Charm αλλά και στο Pharmacyonclick.gr 

  • Προφυλακτικά Fair Squared

Η εταιρεία Fair Squared, πέρα από προφυλακτικά, διαθέτει και λιπαντικά αλλά και δεκάδες άλλα προϊόντα περιποίησης, τα οποία είναι οικολογικά, δίκαιου εμπορίου και έχουν πιστοποιημένη φυσική σύσταση. Πιο συγκεκριμένα, τα προφυλακτικά της εταιρείας είναι πιστοποιημένα από τη Vegan Society αλλά και από τη Fair Trade Labelling Organisations International.

Δείτε την επίσημη σελίδα τους εδώ

Στην ελληνική αγορά, μπορείτε να προμηθευτείτε τα προφυλακτικά Fair Squared από το Sillage (διατίθενται και χύμα) , στο No Harm Charm (διατίθενται και χύμα), στο Bamboo Vegan και σε άλλα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα.

  • Προφυλακτικά Sustain Natural

Η εταιρεία Sustain Natural παρέχει ποικιλία vegan, οικολογικών και δίκαιου εμπορίου προϊόντων υγιεινής, όπως είναι τα προφυλακτικά, οι σερβιέτες και τα λιπαντικά. Τα προφυλακτικά της εταιρείας είναι πιστοποιημένα vegan από το Vegan Awareness Foundation, ενώ παράλληλα η παραγωγή τους βασίζεται στις αρχές του δίκαιου εμπορίου. Τέλος, τα προϊόντα της εταιρείας δεν διαθέτουν επικίνδυνα χημικά που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα, όπως είναι τα σπερματοκτόνα.

Δείτε την επίσημη σελίδα τους εδώ

Προφυλακτικά Einhorn

Η εταιρεία Einhorn έχει την έδρα της στη Γερμανία, και τα προφυλακτικά της είναι πιστοποιημένα vegan και cruelty free από την οργάνωση PETA. Πέρα από προφυλακτικά, στην Einhorn θα βρείτε και άλλα είδη, όπως είναι τα οικολογικά ταμπόν και οι σερβιέτες από οργανικό βαμβάκι.

Δείτε την επίσημη σελίδα τους εδώ

 

Και κάτι ακόμη!

Μην ξεχνάμε ότι η χρήση προφυλακτικών είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αλλά κυρίως για την προστασία από τη μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (μόνη εναλλακτική λύση για τη χρήση αυτή, στις περιπτώσεις ετερόφυλης σεξουαλικής επαφής, είναι το γυναικείο προφυλακτικό). Κατά συνέπεια, στην περίπτωση που δεν έχουμε μία κλειστή σχέση με έναν ή μία σύντροφο που έχει κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για να βεβαιωθούμε ότι δεν είναι φορέας κάποιου ΣΜΝ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιούμε προφυλακτικά για κάθε είδους ερωτική πράξη διείσδυσης.

Ας προστατέψουμε την υγεία μας αλλά και την υγεία των συντρόφων μας, κάνοντας παράλληλα καλύτερες επιλογές για τα ζώα, το περιβάλλον και τους ανθρώπους!

Περισσότερα νέα