UGEIA_DIATROFI
ALLERGIES_750Χ500

Αλλεργίες! Ποιά τα συμπτώματα, και πως να τις αντιμετωπίσετε!

Η άνοιξη πλησιάζει και μαζί της θα αρχίσουν και οι γνωστές σε όλους μας αλλεργίες. Με βάση το Υπουργείο Υγείας το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κάποιο είδος αλλεργίας, ενώ ένας στους τρεις Έλληνες θα αναπτύξει κάποιου είδους αλλεργία κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η αλλεργία αυτή, μπορεί να είναι διατροφική (δηλαδή να σχετίζεται με την κατανάλωση κάποιου τροφίμου), μπορεί όμως και να προκαλείται από  στοιχεία που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και τα εισπνέουμε, όπως είναι η γύρη, η σκόνη ή ακόμα και κάποια είδη εντόμων. Το δεύτερο αυτό είδος αλλεργίας ανθίζει περισσότερο από ποτέ περίοδο της άνοιξης, αφού πρόκειται για την εποχή που η φύση βρίσκεται στην ακμή της και τα λουλούδια ανθίζουν.

Παρακάτω παραθετουμε αρκετές πληροφοριες για το θέμα των αλλεργιών από τον αλλεργιολόγο Μιχάλη Γωνιανάκη:

Ποιες είναι οι αλλεργίες της άνοιξης;

Οι συνηθέστερες αλλεργίες της άνοιξης χωρίζονται σε τρία είδη: αυτές που προκαλούνται από τη γύρη των αλλεργιογόνων φυτών, αυτές που προκαλούνται από ακάρεα (οικιακής σκόνης και αποχετευτικών χώρων) και άλλα ζωύφια, και αυτές που προέρχονται από τους μύκητες της ατμόσφαιρας. Αλλεργιογόνα φυτά στην Ελλάδα είναι το περδικάκι, η ελιά, η αμβροσία, η αρτεμισία, το πεύκο, το κυπαρίσσι, η βερμούδα (αδριάδα), τα δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι, σύκαλη, βρώμη) και τα γρασίδια. Σπανιότερα, την άνοιξη παρατηρούνται και άλλες αλλεργίες, όπως είναι αυτές στα υμενόπτερα (σφίγγες, μέλισσες, κ.ά.). Ανάλογα με το μέρος στο οποίο κατοικούμε αλλά και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη ή μικρότερη έκθεση σε αλλεργιογόνα, γι’ αυτό, αν είμαστε αλλεργικοί στη γύρη είναι σημαντικό να γνωρίζουμε κάποια βασικά στοιχεία για τη χλωρίδα των τόπων που επισκεπτόμαστε (λ.χ. το περδικάκι υπάρχει πολύ λιγότερο στην ατμόσφαιρα της Αθήνας από ότι της Κρήτης).

Ποια είναι τα συμπτώματα των αλλεργιών αυτών;

Τα συμπτώματα των αλλεργιών διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ένα αλλεργικό άτομο μπορεί να εκφράσει ένα από τα παρακάτω, ή συνδυασμό αυτών:

Η αλλεργική ρινίτιδα που εκφράζεται με ρινική συμφόρηση (βουλωμένη μύτη), κνησμό (φαγούρα) σε μύτη και μάτια, ρινική καταρροή και φτάρνισμα.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα που εκφράζεται με έντονο κνησμό (φαγούρα) ή κάψιμο στα μάτια, ερυθρότητα στα μάτια, δακρύρροια (συνεχές δάκρυσμα των ματιών), πόνο και ενόχληση κατά την έκθεση στο φως και πρησμένα βλέφαρα.

Το αλλεργικό άσθμα που εκφράζεται με πόνο και βάρος στο στήθος, συριγμό κατά την αναπνοή, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή.

Οι αλλεργικές δερματίτιδες που εκφράζονται με οιδήματα (πρηξίματα), ερυθρά εξανθήματα και κνησμό (φαγούρα).

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που εκφράσουμε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα;

Σε περίπτωση σοβαρών συμπτωμάτων αλλεργίας (π.χ. βαριά κρίση αλλεργικού άσθματος) πρέπει να μεταφερθούμε άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο για να μας παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Για οποιοδήποτε σύμπτωμα αλλεργίας είναι καλό να απευθυνόμαστε σε αλλεργιολόγο. Η επίσκεψή μας στο αλλεργιολογικό γραφείο θα μας βοηθήσει να γνωρίζουμε τα αίτια των αλλεργιών μας ώστε να μπορούμε να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα.

Ακόμα, αν είμαστε αλλεργικοί, είναι καλό να έχουμε πάντοτε μαζί μας ειδικά αντισταμινικά φάρμακα και κορτιζόνη για να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα οποιαδήποτε αλλεργική κρίση.

Τι είναι τα εμβόλια απευαισθητοποίησης;

Τα εμβόλια απευαισθητοποίησης χρησιμοποιούνται από τους αλλεργιολόγους για τη θεραπεία των αλλεργιών. Τα εμβόλια αυτά διατίθενται σε δύο μορφές: ενέσιμα και σε σταγόνες. Τα ενέσιμα εμβόλια που είναι και κατά πολύ παλαιότερα, χορηγούνται από τον αλλεργιολόγο, αρχικά μία φορά την εβδομάδα, και μετά από 3 με 4 μήνες, μία φορά το μήνα για συντήρηση. Τα εμβόλια σε σταγόνες είναι νεότερης τεχνολογίας και η χορήγησή τους γίνεται καθημερινά από το σπίτι, χωρίς γιατρό. Και στις δύο περιπτώσεις, μετά από τουλάχιστον 3 χρόνια χορήγησης εμβολίων, το αλλεργικό άτομο έχει 85% πιθανότητα να θεραπευτεί πλήρως.

Ο Μιχάλης Γωνιανάκης είναι ιατρός, με πρώτη ειδικότητα στην Παθολογία (Γ.Ν.Α. Λαϊκό), και δεύτερη ειδικότητα την Αλλεργιολογία & Κλινική Ανοσολογία (Γ.Ν.Α. Λαϊκό), ενώ έχει εξειδικευτεί στην Ανοσολογία της Κυήσεως (Γ.Ν. – Μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου). Έχει συντάξει διδακτορική διατριβή με θέμα τα αντιβιοτικά και είναι συγγραφέας δεκάδων άρθρων σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, καθώς και του βιβλίου «ΑΕΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ στην Κλινική Αλλεργιολογία» μαζί με την πρώην Διευθύντρια του Αλλεργιολογικού Τμήματος, Κόντου Καλλιόπη (εκδόσεις Γκότση). Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Ηράκλειο Κρήτης (Θενών 66, Ηράκλειο, τηλ. επικοινωνίας 2810344309).

 

Περισσότερα νέα