UGEIA_DIATROFI
2

Κατανάλωση αλκοόλ – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού συνδυάζονται τέλεια με μία κρύα μπίρα στην ταβέρνα, ένα λευκό κρασί στο εστιατόριο ή, ειδικά για τους πιο νέους, ένα ή δύο δροσερά κοκτέιλ σε κάποιο beach bar. Άλλωστε, όπως φαίνεται και από σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Studies on Alcohol, οι μήνες του καλοκαιριού είναι οι πιο δημοφιλείς για τους περισσότερους ανθρώπους όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ.

Ποιο όμως είναι το όριο αλκοολούχων ποτών που πρέπει να καταναλώνουμε αν θέλουμε να είμαστε υγιείς; Και ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει δυνητικά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στον οργανισμό μας;

Κατανάλωση αλκοόλ και υγεία

Αρχικά, αξίζει να επισημανθεί ότι, παρόλο που η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με διαφορετικών ειδών προβλήματα υγείας, η μέτρια κατανάλωση φαίνεται να έχει αρκετά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Ειδικότερα, οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός αλκοολούχου ποτού ημερησίως για τις γυναίκες και έως δύο για τους άντρες, [όπου ως ένα ποτό ορίζεται ένα ποτήρι κρασί (150 ml), ένα μπουκάλι/κουτάκι μπίρα (330 ml) ή μία δόση αποστάγματος (45 ml)], οδηγεί σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, λιγότερο στρες και περισσότερη αίσθηση ευεξίας, καλύτερο λιπιδαιμικό προφίλ, λιγότερο οξειδωτικό στρες, μειωμένη φλεγμονή, αυξημένη ινσουλινοευαισθησία και καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία. Μάλιστα, τα παραπάνω οφέλη φαίνεται να μειώνουν συνολικά τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο.

Παρ’ όλα αυτά, σε περίπτωση που ένας άνθρωπος υπερβαίνει τακτικά τη συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης, αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη διαφόρων προβλημάτων υγείας. Πιο συγκεκριμένα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μεγιστοποιεί τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του οισοφάγου και του φάρυγγα. Ακόμα, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης γαστρίτιδας ή έλκους στομάχου, εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και καρδιακών παθήσεων. Επίσης, η μακροχρόνια και συστηματική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ηπατικές παθήσεις, όπως είναι η αλκοολική κίρρωση ή ο καρκίνος του ήπατος.

Σημαντικά στατιστικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για 30 ευρωπαϊκές χώρες κατά την εξαετία 2010-2016, περισσότεροι από 290.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην Ευρώπη εξαιτίας αιτιών που σχετίζονται με το αλκοόλ. Ακόμα, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι το 19% των θανάτων στις ηλικίες 15 έως 19, καθώς και το 23.3% στις ηλικίες 20 έως 24, σχετίζονται με το αλκοόλ! Τα συνηθέστερα από τα αίτια αυτά είναι ο καρκίνος, η κίρρωση του ήπατος, η καρδιαγγειακή νόσος, τα τροχαία ατυχήματα, οι αυτοκτονίες και οι ανθρωποκτονίες που σχετίζονται με κατανάλωση αλκοόλ.

Αναφορικά με την Ελλάδα, τα στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι η μέση ετήσια κατανάλωση καθαρού αλκοόλ από τους ανθρώπους άνω των 15 ετών υπολογίζεται στα 10,7 λίτρα το 2016, ποσότητα που είναι ελαφρώς χαμηλότερη από αυτή του μέσου όρου της Ευρώπης (11,3 λίτρα).

Κατανάλωση αλκοόλ και τροχαία ατυχήματα

Όπως ενημερωνόμαστε από την επίσημη ιστοσελίδα της Αττικής Οδού, ένα ποτήρι κρασί είναι ικανό να επιτείνει τον χρόνο αντίδρασής μας κατά 20%, ενώ τρία ποτήρια κρασί, επιτείνουν τον χρόνο αντίδρασης έως και 75%, γεγονός που καθιστά πολύ πιο πιθανή την πρόκληση τροχαίου ατυχήματος λόγω καθυστέρησης έγκαιρης αντίδρασης από τον ή την οδηγό. Πιο συγκεκριμένα, η οδήγηση με ποσότητα αλκοόλ στο αίμα, η οποία είναι διπλάσια από την επιτρεπόμενη, κάνει τουλάχιστον πέντε φορές πιο πιθανή την εμπλοκή σε τροχαίο δυστύχημα, σε σχέση με την οδήγηση χωρίς κατανάλωση αλκοόλ.

Ακόμα, σχετικά στατιστικά στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι 29% του συνόλου των θανάτων σε οδικά δυστυχήματα το 2017 οφείλονταν σε οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα στα τέσσερα τροχαία ατυχήματα οφείλονται στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερα από 40.000 άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πεθαίνουν ετησίως σε τροχαία ατυχήματα, με το 1/3 από αυτά να προκαλούνται από την κατανάλωση οινοπνεύματος.

Εναλλακτικές επιλογές

Χρόνο με τον χρόνο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην κατανάλωση ποτών χωρίς αλκοόλ, με τις μπίρες χωρίς αλκοόλ και τα λεγόμενα Moctails (κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ) να αποτελούν ολοένα και πιο δημοφιλείς επιλογές στα μπαρ και τα κλαμπ της Ευρώπης. Πάμε να δούμε κάποια αγαπημένα μη αλκοολούχα ποτά που υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά:

Roots Divino Bianco Non Alcoholic: To Roots Divino Bianco έχει αρώματα από θυμάρι, δενδρολίβανο και λεμόνι. To Roots Divino είναι το πρώτο μη αλκοολούχο vermouth σε αυτή την κατηγορία παγκοσμίως και είναι ελληνικής παραγωγής.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Fix Άνευ Lager: Ξανθιά μπύρα lager χωρίς αλκοόλ η οποία διατηρεί αναλλοίωτη τη γεύση της μπίρας, αποτελώντας μια διαφορετική πρόταση για εκείνες τις περιστάσεις που επιθυμούμε να απολαύσουμε τη γεύση του αγαπημένου μας ποτού, άνευ αλκοόλ.

Μάθετε περισσότερα εδώ 

Feragaia: Το πρώτο μη-αλκοολούχο σκωτσέζικο spirit είναι εμπνευσμένο από το ουίσκι και αποστάζεται, αναμιγνύεται και εμφιαλώνεται στα Lowlands. Σε αυτό συνδυάζονται 14 βοτανικά στοιχεία μεταξύ των οποίων φύκια, φύλλα δάφνης και χαμομήλι, τα οποία δίνουν ένα τελικό αποτέλεσμα με γήινες και πικάντικες νότες.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Mocktail Club: Για ένα ελαφρώς γλυκαντικό κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ, το Mocktail Club προσφέρει μια σειρά από διασκεδαστικές και εορταστικές γεύσεις. Αυτό το ποτό Capri Sour παρασκευάζεται με χυμός ροδιού , θάμνος των βακκίνιων, ξίδι μηλίτη μήλου και λίγη αγαύη.

Μάθετε περισσότερα εδώ 

Μη αλκοολούχο ροζέ κρασί Surely: Όλες οι γεύσεις και τα αρώματα του ροζέ κρασιού, χωρίς το αλκοόλ.

Μάθετε περισσότερα εδώ 

Πηγή 1 

Πηγή 2

Περισσότερα νέα