SUTNAGES

Ρολό από φασόλια με γλυκόξινη γέμιση από κάστανο και σύκα

Ξεκινήστε νωρίς το πρωί και μουλιάστε 200g φακές σε μπόλικο νερό. Μετά από 6-8 ώρες, στραγγίστε τις φακές και βάλτε τις σε μια κατσαρόλα 2 λίτρων και καλύψτε με φρέσκο νερό. Βράστε τις και προσθέστε τα φύλλα δάφνης και μισό κ.γ. θαλασσινό αλάτι. Μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 20-30 λεπτά. Ύστερα στραγγίστε τις και αφήστε τις να κρυώσουν.

Τώρα, αν έχετε εποχιακά κάστανα διαθέσιμα, μπορείτε να τα βράσετε, να τα καθαρίσετε και να τα κόψετε σε μικρά κυβάκια. Διαφορετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αγορασμένα.

Παράλληλα, πλύνετε τις τομάτες, τον μαιντανό και το κρεμμύδι, κόψτε τα σε μικρά κυβάκια, αλλά κρατήστε τα ξέχωρα.

Ζεστάνετε ένα τηγάνι, προσθέστε 2 κ.γ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και όταν αρχίσει να τσιγαρίζει, κατεβάστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοψήνεται για 5 λεπτά. Προσθέστε τις τομάτες, τα μπαχαρικά και συνεχίστε να μαγειρεύετε για άλλα 10 λεπτά. Προσθέστε τα κομμένα κάστανα και τα σύκα σε μικρά κυβάκια, καθώς και τον μαϊντανό. Ύστερα κλείστε το μάτι και αφήστε τα να κρυώσουν. 

Μέχρι τώρα, οι φακές θα έχουν κρυώσει αρκετά ώστε να μπορείτε να τις πλάσετε με τα χέρια σας. Πάρτε ένα μεγάλο μπολ και βάλτε τις μέσα, μαζί με το αλεύρι βρώμης (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και flakes βρώμης, ακόμα καλύτερα να τα βάλετε στο μπλέντερ και να φτιάξετε δικό σας αλεύρι). Προσθέστε 1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι, 2 κ.γ. ελαιόλαδο και ξεκινήστε να πλάθετε τη ζύμη. Προσθέστε 2 κ.γ. χυμό λεμονιού, αν νιώθετε ότι η ζύμη είναι πολύ υγρή, προσθέστε λίγο αλεύρι βρώμης και αν είναι πολύ στεγνή, λίγο νερό, εξαρτάται από το πόση υγρασία έχουν οι φακές αφότου μαγειρευτούν. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη να πάρει σχήμα και ταυτόχρονα κολλάει, είναι ώρα να ξεκινήσετε να «ρολάρετε»!

Ανάψτε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου

Σε μια καθαρή επιφάνεια. Βάλτε λίγο αλεύρι βρώμης, ανοίξτε τη ζύμη με ένα ξύλινο ρολό ή γυάλινο μπουκάλι, ακόμα και με τα χέρια σας μπορείτε να το κάνετε αργά. Προσέξτε να μην βγει πολύ λεπτό, γιατί θα κοπεί εύκολα. Αφού την ανοίξετε όσο χρειάζεται, περίπου 1 cm παχύ, απλώστε τη γέμιση στη μέση της ζύμης. Έπειτα, ξεκινήστε να τυλίγετε με τα δάχτυλα σας, μέχρι να φτιαχτεί ένα ρολό.

Πάρτε ένα ταψί, βάλτε χαρτί ψησίματος ή λαδώστε το καλά και μετακινείστε το ρολό στο ταψί. Ψήστε για 30-40 λεπτά στου 160 βαθμούς. Έπειτα βγάλτε το έξω και κόψτε σε λωρίδες για να σερβίρετε ένα πεντανόστιμο κυρίως γεύμα.

 

Περισσότερες συνταγές