SUTNAGES

Φακόπιτα

Ξεπλένουμε τις φακές σε ένα σουρωτήρι με κρύο νερό.

Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδι, τα καρότα και τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.

Ύστερα, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.

Έπειτα, ρίχνουμε τις φακές, τα φύλλα δάφνης, το σκόρδο, τη ρίγανη, την τριμμένη ντομάτα, το ζωμό λαχανικών, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να “πιούν” τα υγρά τους. Τα τελευταία 5 λεπτά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο για να χυλώσει, το ξύδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Μόλις είναι έτοιμες, αφήνουμε τις φακές να κρυώσουν.

Παράλληλα, παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 20εκ., το λαδώνουμε και απλώνουμε πάνω του 2 φύλλα κάθετα μεταξύ τους σχηματίζοντας έναν σταυρό.

Στη συνέχεια, αδειάζουμε από πάνω ομοιόμορφα τις φακές, τις καλύπτουμε με 2 φύλλα ακόμα, τα οποία τα τοποθετούμε σχηματίζοντας ξανά έναν σταυρό, κόβουμε λίγο τις άκρες που προεξέχουν και τις κλείνουμε προς τα μέσα.

Κατόπιν, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο την πίτα, πασπαλίζουμε με μαύρο σουσάμι, χαράσσουμε με ένα ίσιο μαχαίρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω για 1 ώρα και 20 λεπτά.

«βρείτε περισσότερες συνταγές & blog του Γιώργου Τσούλη στο giorgostsoulis.com» 

Περισσότερες συνταγές